IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 юни

08:10 | 11.06.08 г.
Преглед на печата за 11 юни

И еднолични търговци могат да правят четвъртия GSM
в. Сега

Техническите и финансови изисквания към фирмите, които могат да изградят четвъртия GSM оператор у нас, са сведени до минимум, става ясно от обява на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), публикувана вчера в "Държавен вестник". За участие в търга с тайно наддаване за лиценза могат да кандидатстват и еднолични търговци, ако могат да докажат, че през 2007 г. са имали нищожните 1 млн. лева годишен оборот.

Варна без вода и сигурни плажове, но с палми
в. Сега

Големи проблеми налегнаха Варна в разгара на лятото. Нова мащабна ВиК авария остави около 40 000 абонати на сухо, а в същото време се оказа, че повечето плажове все още не са изрядни. За сметка на това кметът Кирил Йорданов се похвали, че се е погрижил за разкрасяването на града. 85 палми на стойност 280 000 лв. ще бъдат разположени по улици и площади, а догодина щели да бъдат купени още 65.
ВиК аварията бе причинена от спукване на магистрален водопровод. Същата тръба бе засегната при частен строеж в края на миналата година. Сега не издържа поради старост. На сухо останаха центърът и "Аспарухово". По същата причина при други две отделни аварии поддадоха тръбите и в кварталите "Левски" и "Галата".

Натискат за по-нисък ДДС за храните
в. Стандарт

ДДС за всички хранителни продукти да се намали и да стане като в другите европейски държави, поискаха участниците в Агробизнес съвета по земеделие, които заседаваха с министъра на земеделието и храните днес. Предложението за това ще бъде изготвено до седмица и внесено в правителството, съобщи министърът на земеделието Валери Цветанов. Той допълни, че за целта ще се проучи опита на другите страни в ЕС.

София се разбърза с транспортния мегаконсорциум
в. Дневник

Сливането на общинските транспортни фирми в София изненадващо ще бъде разгледано от общинския съвет още този четвъртък. Това става две седмици след като докладът за преструктурирането на дружествата беше отложен и засипан с критики от опозицията. В сряда, ден преди заседанието на съвета, стопанската комисия, която е водеща по въпроса, ще разгледа новия документ, който урежда съдбата на транспортните дружества.

Столичната компания за градски транспорт (СКГТ), "Паркинги и гаражи", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Трамкар" трябва да се слеят в консорциум, но ще запазят юридическата си самостоятелност. Най-голяма ще е промяната за СКГТ и "Паркинги и гаражи", които ще престанат да съществуват самостоятелно и ще се превърнат в Център за градска мобилност, който ще е част от транспортното мегаобединение.

Нови авиокомпании ще летят от Варна
в. Дневник

Двойно повече самолети от типа "Боинг 747" джъмбо джет ще кацат на летище Варна през това лято, съобщи Мелиха Касачева от отдел "Връзки с обществеността". Всеки понеделник аеропортът ще обработва по общо осем полета с "Боинг 747" на руската авиокомпания Transaero. Това прави по около 2800 пътници. Руски туристи през този сезон пристигат по Северното Черноморие още и с редовните полети на Bulgaria Air, Siberia Airlines, Russia, Aeroflot-Don от Москва, Санкт Петербург, Новосибирск и Ростов на Дон. В момента от и до летище Варна се изпълняват и чартърни полети до различни други направления в Русия като Екатеринбург, Самара, Саратов и дори Сургут.

Четири нови авиокомпании ще изпълняват тази година за първи път полети от аеропорта. Това са Edelweiss Air, която ще лети до Цюрих, Lithuanian Airlines ще изпълнява полети до Вилнюс, Air Italy Polska до Варшава и Катовице, а частната украинска Lviv Airlines ще лети до Лвов.

В къщата на Яворов ще има клуб
в. Дневник

Фондът "Икуест", който през 2006 г. купи къщата-музей "Яворов" на ул. "Раковски" №136, официално обяви във вторник, че реконструкцията на сградата ще започне през октомври, тъй като в близкия месец се очаква издаването на последните разрешителни от ДАГ. Плановете на "Икуест" са да запазят музея на средното ниво, където е и в момента, докато първото ще се преустрои на клуб, а третото ще стане конферентна зала. Според собственика след година къщата-музей на Яворов ще заработи като музейна институция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още