IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват едва 2-3% ръст на чуждите туристи у нас това лято

Част от почивките, резервирани от чужди туристи, са отказани заради продължаващото строителство

09:04 | 11.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват едва 2-3% ръст на чуждите туристи у нас това лято

По предварителни данни броят на чуждите туристи това лято спрямо предходното ще нарасне с едва 2-3%, каза за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев. 

Това се дължи на факта, че част от чартърите и съответно почивките през май, резервирани от германски и руски туристи, са отказани в последния момент.

Причината за отказа на германските туристи е продължаващото строителство и запрашаване край морския бряг. Част от руснаците пък са недоволни от продължаващите затруднения с издаването на визи за пътуване в България.

Въпреки това германците и този сезон ще бъдат най-многобройните туристи у нас – около 650 хил., а броят на руснаците, почиващи в България, се очаква да нарасне с около 10% на годишна база.

По предварителни изчисления приходите от летния туристически сезон ще бъдат около 1,6 млрд. евро при около 1,5 млрд. евро за 2007 г.

Легловата база в морските ни курорти, включително и т.нар. „къщи за гости”, е нараснала спрямо миналата година с около 10 хил. легла и сега е близо 750 хил. легла.

Няма да има съществени разлики в посещаемостта на различните морски курорти, смятат от туристическата камара. Все пак трябва да се има предвид и фактът, че в някои от курортите се предлагат повече атракции, а в Албена, Поморие, Златни пясъци и Слънчев бряг е добре развит и спа туризмът.

За разлика от предишни години, това лято се очаква близо половината от българите, които ходят на почивка, да посетят чужбина и главно съседните ни страни, като част от българите ще почиват и у нас, и в чужбина.

Средната цена в тризвезден хотел у нас това лято, включваща нощувка и закуска, е 60-70 лв., а пълният пансион (нощувка и три хранения) в пика на сезона ще надхвърли 100 лв. Според предварителните данни от хотелиерите, най-предпочитани са туристическите „пакети” за 7 дни, като при организираните туристи и по-дълъг престой се предвиждат отстъпки в цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още