IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създават звено за бързо реагиране при проблеми с еврофондовете

Тази или другата седмица ще бъдат приети промените в закона за обществените поръчки, които имат пряко отношение към усвояване на еврофондовете

16:53 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Създават звено за бързо реагиране при проблеми с еврофондовете

„Приемам идеята за създаване на звено или друга структура за бързо реагиране при решаване на проблеми свързани с усвояване на средствата по еврофондовете, която структура да има пълномощията да сезира Министерски съвет“, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева по време на среща с ръководството на Икономическия и социален съвет (ИСС).

Във връзка с представените й препоръки от ИСС по отношение на усвояването на еврофондовете Плугчиева коментира, че ще направи всичко възможно за стесняване периметъра на сивата икономика и за избягване дискриминацията на едни фирми спрямо други при усвояване на европейските средства.

Тя подчерта, че трябва да се обърне особено внимание на разширяване възможностите за усвояване на средства от страна на малките фирми, тъй като те са гръбнакът на икономиката.

Между основните препоръки в доклада на съвета относно усвояването на еврофондовете е да се търси възможност и бизнесът да бъде бенефициент по проекти за опазване на околната среда, а не само държавата и общините. Също така се препоръчва да се реши въпросът с възстановяването на ДДС на организации, които не извършват стопанска дейност и по тази причина не ползват данъчен кредит. Друга препоръка е да се ускори стартирането на системата от гаранционни фондове и фондове за рисков капитал, насочени към микрокредитиране на малки фирми.

От ИСС препоръчаха максималният размер на безвъзмездното финансиране на малките фирми да се намали от 5 млн. лв. на 1 млн. лв., така че от тази помощ да се ползват повече бенефициенти, а от друга страна да няма ограничения за ползване на средствата по националната програма за развитие на селските райони, което сега е до 200 хил. евро за три години.

По възможност да не се изисква банкова гаранция за извършването на авансово плащане за проекти на стойност до 1 млн. лв., предлагат още от съвета.

Тази или другата седмица ще бъдат приети от Министерски съвет промените в закона за обществените поръчки, които също имат пряко отношение към усвояване на еврофондовете, каза още Плугчиева.

Относно развитието на пазара на труда у нас тя посочи, че от една страна трябва да се вземат мерки да не напускат страната ни висококвалифицирани кадри, за да отидат на работа в други страни от ЕС, а от друга при отварянето на нашия пазар да се създават условия за привличане на висококвалифицирани кадри от други страни.

В скоро време ще бъде проведена работна среща между ИСС и екипа на вицепремиера, на която да се вземат конкретни решения по отправените препоръки и проблеми, заявиха Плугчиева и председателят на съвета Лалко Дулевски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още