IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече българи смятат, че ЕС има повече предимства от недостатъци

За последните четири години одобрението сред българите към членството на страната в ЕС остава трайно високо

15:37 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Все повече българи смятат, че ЕС има повече предимства от недостатъци

За последните четири години одобрението сред българите към членството на страната в ЕС остава трайно високо, каза Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), на конференция "Членството на България в ЕС - равносметка през погледа на българите".

В сравнение с пролетта на 2006 г. сега делът на българите, преценяващи, че предимствата на членството ни в ЕС са повече от недостатъците, нараства с 10 на сто, заяви Йорданова, цитирана от БТА.

За изминалата година и половина реално членство в ЕС, българите са стигнали до извода, че развитие и икономически напредък у нас се постигат преди всичко като резултат на строг контрол и санкции от страна на ЕС върху всички сфери на икономиката и политиката, които влияят на общия климат в обединена Европа, отбеляза Йорданова.

По думите й редица национални проучвания от последната година на НЦИОМ са показали, че разликата в дяловете на оптимистите и песимистите за доброто бъдеще на страната ни в дългосрочен план е в съотношение 5:1 в полза на оптимистите.

Година и половина след официалното приемане на България в ЕС равносметката на обществените настроения у нас може да се сведе до определението "умерен оптимизъм", посочи Йорданова. Според нея заможните хора най-често са склонни да дават крайни оценки - както свръх оптимистични, така и свръх песимистични. Това е така, защото една част от тях се вписват безпроблемно в конюнктурата на Обединена Европа, а друга част ще се борят да не изпаднат от групата на проспериращите българи.

Най-често обществените представи за добрата страна на членството ни в ЕС се свеждат до предоставянето на нови възможности за по-добър живот и реализация на българите, отбеляза Йорданова. Хората обаче са наясно и с това, че именно поради новите възможности и шансове, корупцията и престъпността процъфтяват, получавайки допълнителна мотивация, изкушени от свежите външни ресурси, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още