IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Борсата трябва да се изчисти от "заспалите" дружества

Приоритет за капиталовия пазар е публичното предлагане на дялове от държавните монополи, заяви председателят на АИКБ

14:14 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Васил Велев и Бистра Илкова. Снимки: Investor.bg
Васил Велев и Бистра Илкова. Снимки: Investor.bg

Сред приоритетите пред българския капиталов пазар са изчистването на борсата от “заспалите” дружества, които са регистрирани по административен път и не спазват добрите корпоративни практики, публичното предлагане на дялове от държавните монополи и оказването на съдействие на компаниите, които желаят и имат възможностите да станат публични, заяви на пресконференция днес председателят на асоциацията Васил Велев.

“Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще работи съвместно с Българска фондова борса - София и след въвеждането на Xetra”, каза още Велев.

Според председателя на АИКБ е необходимо да бъде предвидена законова възможност тези компании, които са в несъстоятелност или в ликвидация, с чиито акции няма сделки от години, да могат да бъдат отписвани от публичния регистър чрез по-бърза процедура. “Очевидно е, че правата на миноритарните акционери в тези дружества са нарушени отдавна и тяхното място не е на фондовата борса”, коментира Велев.

По думите му съществуват много ползи от публичния статут на големите държавни предприятия, в това число доставчиците на комунални услуги, Комисията по енергийно и водно регулиране и др. Към момента отчетите на тези компании не са достъпни за широката публика и няма възможност за обективен анализ на тяхната дейност. Ясно е, че настоящите мениджъри на тези дружества биха оказали съпротива на едно такова решение, тъй като за тях и много  по-добре ако не са "в светлината на прожекторите", заяви още Васил Велев.

“Вярвам, че днес или утре Комисията за финансов надзор ще одобри новия правилник на БФБ-София и новата търговска система ще стартира в определените срокове”, заяви Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ-София.

Един от основните приоритети, по които БФБ-София ще работи след въвеждането на Xetra е изграждането на деривативен пазар в България, заяви още Илкова. По думите й съвместно с Централен депозитар се работи и по възможността за двойното листване на емитентите, като в това отношение техническите въпроси до голяма степен са решени.

От АИКБ обявиха, че с днешната дискусия се дава официален старт на проекта “Укрепване капацитета на структурите на гражданското общество за подобряване на корпоративното управление и развитие на корпоративната социална отговорност”, който се финансира по Оперативна програма “Административен капацитет”.

В рамките на проекта е изготвен анализ на предизвикателствата в областта на подобряване на корпоративното управление, развитие на корпоративната социална отговорност, осигуряване на прозрачност в дейността на компаниите и защите на правата на акционерите, който също бе представен на днешната пресконференция. Данните от анализа са базирани на проучване сред 80 български компании, членове на АИКБ.

Резултатите показват, че едва една четвърт от компаниите разкриват често или сравнително често допълнителна информация, надхвърляща минималните законови изисквания. 80% от дружествата ползват повече от един източник за разкриване на регулирана информация, а Investor.bg е посочен от най-много компании като основен източник за разкриване на информация.

Същевременно прави впечатление, че 41,7% от дружествата се опитват да “спестят” разкриването на информация за финансовите и оперативните резултати от дейността на дружеството и разкруват такава само “ако е възможно”. Своите цели публикуват едва 33,3% от компаниите, докато за останалите 66,7% това остава като потенциална възможност.

При близо 25% от компаниите режимът за разкриване на информация за мажоритарната собственост е силно рестриктивен и непрозрачен, показва още анализът.

В същото време изследването сочи, че акционерите проявяват много висок интерес към разкриването на допълнителна информация, извън оповестената. Близо 50% от акционерите изпитват дефицит именно на допълнителна финансова информация, а 25% - на допълнителна нефинансова информация. Едва 16,7% не проявяват какъвто и да е интерес към допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още