IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Токът за бита се увеличава с между 14,6 и 18 на сто

Увеличението на цената на топлоенергията ще бъде средно за страната с 14 на сто, както бяха предварителните разчети

12:36 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Токът за бита се увеличава с между 14,6 и 18 на сто

Увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители ще е между 16 и 18 на сто, според обявеното по време на проведено обществено обсъждане проекторешение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Токът за битовите потребители, които са абонати на ЧЕЗ България, поскъпва с 16 на сто, а средното увеличение на цената на тока на ЧЕЗ (битови потребители и малки фирми) е 14,5 на сто. Токът за бита на абонатите на ЕВН се увеличава с 14,6 на сто, а средното увеличение е 18,5 на сто. Увеличението на тока за битовите абонати на ЕОН е 17,7 на сто, а средното увеличение е 18,5 на сто.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов уточни, че комисията ще вземе крайното си решение на 26 юни и то влиза в сила от 1 юли.

Увеличението на цената на топлоенергията ще бъде средно за страната с 14 на сто, както бяха предварителните разчети.

По сумите на Шушулов увеличението на цените е обективна необходимост заради поскъпването на енергоносителите в световен мащаб. „Проблемът е в ниските доходи на населението, а не във високите цени“, допълни той.

Представители на синдикатите изразиха становище, че при такова голямо увеличение на цените на енергията за бита би трябвало да има съгласуване със социалното и с финансовото министерство и да бъде изработена специална политика за повишаване на доходите.

Синдикатите също така изразиха опасения, че при сегашното голямо поскъпване на енергията много от малките фирми няма да успеят да увеличат доходите на служителите си толкова, че да бъде компенсирана инфлацията, което пък още повече ще намали средната класа в България.

Единственият присъстващ на обсъждането депутат - Минчо Христов, посочи, че трябва да бъдат увеличение глобите за електроразпределителните дружества при нарушение в електроснабдяването и надписването на сметки (сега максимумът е 1 млн. лв.).

Вече е организирана проверка на ЧЕЗ във връзка оплакванията от граждани, че прогнозните сметки при тримесечното отчитане значително надвишават средните им сметки, заяви Шушулов. „Ако тримесечното отчитане не се направи по европейски, ще го премахнем“, коментира той.

Бившият член на ДКЕВР Ангел Минев пък изрази становище, че има големи възможности за спестяване на електро- и топлоенергия и съответно за намаляване на сметките чрез прилагане на практика на енергийната ефективност при битовите потребители. Според него потенциалът у нас за спестяване на енергия на битовите потребители е над 15 на сто, докато в Европа е около 9 на сто, тъй като там енергийната ефективност е на по-високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още