IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 юни

07:54 | 10.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 10 юни

Фолкер Швих: Ще запазим всички производства на "Кремиковци"

в. Дневник

Г-н Швих, преди дни заявихте, че "Арселор Митал" иска "Кремиковци" като напълно интегрирано предприятие. Какво имате предвид - да се специализира само в определени производства като част от по-голяма верига или като производител, който притежава и експлоатира всички налични мощности?
- Напълно интегриран завод означава да разполагаме с мощности, които осигуряват производството от самото начало - с кокс, чугун и се стигне до края, където са студено валцуваните и галванизирани продукти. Откакто водим разговори, повтарям пред правителството, пред пресата и на още много места, че "Кремиковци" работи на 60% от потенциала си, като всичко свършва при горещото валцуване. Ние искаме да възстановим затворените в момента производства. Към момента месечното производство е между 45 и 55 хил. тона, докато годишният капацитет е 2 млн. тона и ние искаме колкото може по-бързо да го изпълним.

Британски туристи превземат Черноморието ни

в. Новинар

Британските туристи бойкотират страните, които участват на Евро 2008, и се насочват да почиват основно в България и други страни, които не са успели да се класират за футболното първенство, пише британският вестник “Таймс”. Това е първото голямо първенство, за което английски клубове не успяха да се класират, и затова избират да почиват в държави, споделящи тяхната участ, обясниха от бранша. Заявките за почивка през това лято в България са се увеличили с над 150 процента в сравнение с миналата година, за Кипър – с 32 процента, а за Малта – с 10 процента.

В енергетиката се ражда ново държавно предприятие

в. Дневник

Държавно предприятие да управлява дейностите за повишаване на енергийната ефективност и да предоставя средствата от бюджета. Това предвижда проектът за нов закон за енергийната ефективност, който вчера бе подложен на обществено обсъждане. От текстовете не стават ясни критериите, по които ще се отпускат парите или по които ще се избират проектите за финансиране, а дейността на новата структура дублира сегашния фонд "Енергийна ефективност", който остава да съществува.

Строежът на Бургас–Александруполис започва след година

в. Новинар

Строителството на петролопровода Бургас–Александруполис ще започне след около година, заяви Стефан Гунчев, началник на политическия кабинет в строителното министерство. Очакванията са тръбата да е готова за 12 месеца. Предстои да бъде избран икономически консултант, да се установи коя фирма ще осъществява предпроектните проучвания, обясни Гунчев.

От доклада на Сметната палата за военните имоти отпаднали само недоказани констатации

в. Дневник

От доклада на Сметаната палата за управлението на военните имоти действително са отпаднали някои констатации от първоначалния документ, но само защото те не са били доказани. Това обясни вчера пред БНТ председателят на институцията Валери Димитров. Миналата седмица от ДСБ съобщиха, че има разминаване между информациите за одита, предоставени на парламентарната комисия за борба с корупция и тази по отбрана. От ДСБ заподозряха Валери Димитров, който беше назначен на поста от НДСВ, че е скрил информация, за да прикрие бившите си съпартийци от царската формация. "Не са отпаднали факти и обстоятелства, нито пък такива, свързани с управлението на НДСВ. Отпадат констатации и изводи, които са недоказани", посочи Димитров. 

Фирма осъди САПАРД за неполучени пари

в. Сега

Собственици на вече готов рибарник край Златна Панега осъдиха на първа инстанция агенция "САПАРД" заради неизплатена субсидия от близо 200 000 лв., съобщи вчера агенция "Фокус". Делото е заведено от братята Цветелин и Мирослав Велеви, които са собственици на стопанството "Рибена", което е струвало общо 400 396 лв. Това е първото дело, спечелено от предприемач срещу агенцията заради отказани европейски пари.
Пред "Сега" от фирмата уточниха, че хората на Димитър Тадаръков намерили формални причини - измерили вратите на цеха с по-малка дължина от договореното по проекта, а също открили, че липсва една цифра от БУЛСТАТ номера на фирмата, от която е закупен бус.

6.8 милиона лева глоба за вузове с незаконни студенти

в. Сега

Безпрецедентни глоби за 6.8 млн. лв. наложи Министерството на образованието и науката (МОН) на университетите, които обучават студенти над разрешената бройка. Санкциите варират от 93 000 до 1.3 млн. лв. и са първата мярка на държавата срещу масовата практика висшите училища да надхвърлят определения им капацитет. Тя съществува от години, но едва миналата година законът за висшето образование позволи заради такива нарушения да се намалява издръжката на вуза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още