IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Xetra ще стартира без въведени оферти

Планира се в четвъртък и петък да няма търговия на БФБ

17:20 | 09.06.08 г.
Xetra ще стартира без въведени оферти

Системата Xetra ще стартира без въведени оферти, като всички оферти в сегашната платформа (RTS) ще бъдат изтрити, научи Investor.bg след допитване до БФБ-София.

Търговията с Xetra трябва да започне на 16 юни (понеделник), като от 9:00 ч. ще могат да се въвеждат оферти, а от 9:20 до 9:30 ще се проведат първите откриващи аукциони. Подробно описание на аукционите можете да видите тук.

Аукционът е смесица между закрит и открит. Видими са цената на класиране на сделките на база въведените в системата оферти, както и дали търсенето или предлагането е повече при моментната цена. Скрити са самите оферти. С въвеждането на нова оферта моментната цена се променя, но накрая цената на всички сделки ще е една и съща.

В четвъртък и петък, както бе съобщено миналата седмица, търговия на БФБ-София няма да се осъществява, за да приключи сетълмента на сделките от старата търговска система.

Основните нововъведения в Xetra са:

- нови кодове
- нови видове поръчки (айсберг, стоп и пазарна към лимитирана)
- нова валидност на поръчките като време (веднага или никога, всичко или нищо и до 90 дни чрез възможност за избор на точен ден и час за изтичане)
- нова валидност на поръчките за различните етапи на търговия (само за непрекъсната търговия, само за аукциони, за цялата търговия и др.)
- нов аукцион, по който ще се провеждат прекъсванията за нестабилност, откриващия аукцион, междинния аукцион и закриващия аукцион
- нови фази на търговия

Описаните по-горе правила и принципи дават достатъчна основа на инвеститорите за ортиентация в новата търговска система. Временният резултат в анкета на Investor.bg обаче показва, че повечето инвеститори ще ограничат активността си на БФБ-София при старта на системата Xetra, поради страх от допускане на грешки на база непознаване на новата платформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още