IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

За 75% от хората ръстът на доходите изостава от инфлацията

Едва 21% от гласувалите в анкетата на Investor.bg заявяват, че ръстът на доходите им изпреварва увеличението на обичайните им разходи

09:35 | 09.06.08 г.
За 75% от хората ръстът на доходите изостава от инфлацията

Ръстът на доходите на 75% от гласувалите изостава от инфлацията на личната потребителска кошница, показва анкета на Investor.bg.

Инфлацията, измервана от Националния статистически институт, изследва потребителска кошница, която в повечето случаи, разбира се е различна от личната ни такава. Част от нас имат по-големи разходи за горива, наеми, храна, дрехи, ресторанти, пътувания, нощен живот и други и всеки усеща по-различен начин поскъпването.

Конкретните примери за голям ръст в цените са освен горивата (с над 50% ръст за година) и разходи като преглед при лекар специалист, който миналата година е вземал 20 лв., а сега 30 лв. (ръст от 50%), вход в басейн, който от 3 лв. се повишава на 4 лв. (33%), и др.

Едва 21% от гласувалите в анкетата заявяват, че ръстът на доходите им изпреварва увеличението на обичайните им разходи.

Други 4% от гласувалите не могат да преценят дали повишението на доходите им или в цените на продуктите е по-голямо.

Официалната инфлация на НСИ през март на годишна база достигна 14,2%.

От 1 юли тази година електрическата енергия за битови нужди ще поскъпне с 18%, а за фирми с до 50 души персонал - с до 33%.

В четвъртък и петък петролът поскъпна с над 10% до 138,5 долара за барел от сорта Брент. Това допълнително ще оскъпи услугите и стоките, освен ако българите не заложат на производителността на труда си, която е една от най-ниските в Европа и респективно имаме и едни от най-ниските доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 08.06.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още