IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проектът Севтополис с потенциал да привлече 500 хил. туристи за година

Възстановяването на тракийския град, който се намира на 20 м под водите на язовир "Копринка", има огромен туристически потенциал

18:54 | 06.06.08 г.
Възстановеният Севтополис ще е защитен от водата с бетонна стена. Илюстрация: sevtopolis.info
Възстановеният Севтополис ще е защитен от водата с бетонна стена. Илюстрация: sevtopolis.info

Ако бъде реализиран, проектът за възстановяване на древния тракийски град Севтополис, който се намира на дълбочина 20 м под водите на язовир “Копринка” в района на Казанлък, има възможност да привлече 500 хил. туристи през първата година, заяви на пресконференция днес Димитър Мандраджиев, председател на сдружение “Национално обединение съхрани българското”.

Според представителите на сдружението и автора на проекта арх. Жеко Тилев България има силна необходимост от подобен национален проект, който е уникален като концепция.

От 1 юни върви подписка за проекта, която може да бъде подкрепена до 1 септември, обявиха от сдружението. От септември започва вторият етап по проекта, който е насочен към осигуряване на нужното финансиране.

Стойността на сферичната бетонна стена, която ще предпазва града от водата и е основна част на проекта, е между 80 млн. и 85 млн. евро, а като се включат инфраструктурата, реставрация и консервация на обекта, озеленяване и други разходи, общата стойност нараства до 150 млн. евро, поясни Тилев.

Един от възможните начини за финансиране е по Оперативна програма „Регионално развитие“. Към мащабния проект е проявила интерес и гръцка компания, като така проектът би могъл да се осъществи чрез трансгранично сътрудничество.

Реално няма да има големи загуби на воден обем от язовира, защото площта на целия архитектурен обект е 59 дка, а цялото съоръжение ще заема 93 дка, което е 2,4% от обема на язовира, поясни Тилев.

По думите му проектът няма да доведе и до никакви екологични последствия. Язовирната стена е висока 45 метра, а Севтополис се намира на дълбочина 20 м, така че остава 25 м воден стълб и екосистемата няма да бъде засегната, каза той. Освен това, язовирът е изкуствено съоръжение и е проектиран да бъде изпразван, като е бил напълно изпразнен през 1987 г. без екологични последици, каза Тилев.

През 1987 г. става ясно, че Севтополис е напълно съхранен. Миналата година са правени заснемания със сонар, според които обектът продължава да бъде запазен.

Проектът вече е получил подкрепата на Министерство на културата и на всички парламентарно представени партии, като скоро се очаква да срещне и подкрепата на общините, посочиха от сдружението.

Севтополис е град-столица, създаден и обитаван от тракийския владетел Севт III. Открит през 40-те години на 20 в. по време на разкопките на Казанлъшката гробница. Язовир „Копринка“ е залят през 1954 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още