IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията с горива на стоковата борса замря заради високите цени

Търговци от бранша не се наеха да прогнозират дали другата седмица търговията с горива на ССБ ще се възобнови

17:10 | 06.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията с горива на стоковата борса замря заради високите цени

Втора поредна седмица на Софийската стокова борса (ССБ) не се търгуват горива (бензини и дизел), което експерти обясняват с високите им цени, казаха за Investor.bg от борсата.

Липса на сделки с горива (чийто оборот е с най-голям дял във финансово изражение в годишния оборот на ССБ) за такъв период по принцип се случва много рядко. Търговци от бранша не се наеха да прогнозират дали другата седмица търговията с горива на ССБ ще се възобнови.

Борсовите цени на зърното и маслодайния слънчоглед у нас се запазиха без промяна от миналата седмица, а в Европа зърното, особено хлебното, продължи да поевтинява.

Тези дни се търсят общо около 1300 т пшеница на ССБ, като предлаганата цена е 330 лв./т* и 300 лв./т (от нова реколта). Търговци на царевица стигнаха до консенсусната цена от 370 лв./т, но до борсова сделка не се е стигнало, тъй като не е уточнено кой ще плаща разходите за превоз.

Цената на пшеницата (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща падна за седмица с 29 лв./т до 316 лв./т, а царевицата към момента е 353 лв./т. Слънчогледът се задържа на цена от 890 лв./т, т.е. почти колкото у нас.

На борсата в Чикаго обаче се наблюдава обратна тенденция на европейската, т.е. зърното поскъпва, като съответно пшеницата достигна тази сутрин 289 долара/т (повишение от 15 долара/т за седмица), а царевицата – 253 долара/т (повишение от 24 долара/т за седмица).

Според международни наблюдатели, тази тенденция се дължи главно на скока на цените на петрола и презапасяването на САЩ с него, а също и на по-малкото с 15% засети площи с пшеница в Аржентина. При реализиране на прогнозите за много добра реколта от пшеница в Европа, има голяма вероятност цените на зърното в САЩ също да се понижат.

Цената на нерафинираното слънчогледово олио в Ротердам тази седмица скочи със 7,7%, достигайки рекордните 2100 долара/т. Според експерти скокът на и без това високата цена на суровото олио през последните дни е главно психологически и се дължи на забраната на вноса в ЕС на олио от Украйна, в което наскоро бяха открити опасни примеси.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още