IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

От кредитната агенция считат, че политическата подкрепа за запазване на валутния борд ще се запази, а бюджетният излишък през 2008 г. ще бъде над 3% от БВП

17:05 | 05.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България

Standard & Poor's потвърди кредитния рейтинг на България, съобщиха днес от рейтинговата агенция. Дългосрочният рейтинг на страната остава “BBB+”, краткосрочният - “А-2”, а перспективата е стабилна.

“Рейтингът на България отразява стрикната фискална политика на правителството, силно понижаващият се външен дълг, стабилните перспективи за растеж, сравнително добрите външни показатели и членството в Европейския съюз”, смята Марко Мрсник, анализатор в S&P По думите му тези позитиви донякъде се неутрализират от високия дефицит по текущата сметка и силния инфлационен натиск, които са индикация за прегряване на икономиката.

От кредитната агенция считат, че политическата подкрепа за запазване на валутния борд ще се задържи, а бюджетният излишък през 2008 г. ще бъде над 3% от БВП. Тези фактори според S&P ще допринесат до нови понижения на външния дълг до 14% от БВП към края на годината.

В анализа на S&P се посочва още, че вероятно през 2008 г. дефицитът по текущата сметка ще се свие, повлиян от забавянето на кредитния растеж, който от своя страна ще доведе до известен спад в потреблението и инвестициите. Преките чуждестранни инвестиции също ще намалеят, считат от агенцията. Въпреки това покритието на дефицита по текущата сметка от преките чуждестранни инвестиции ще остане над 75%, се казва в анализа.

“Строгият контрол върху кредитния растеж и инфлацията, както и върху натиска за повишение на доходите, свиването на дефицита по текущата сметка и осъществяването на структурни реформи ще поддържат рейтинга на страната на текущите нива”, смята Мрсник.

Същевременно ако се допусне разширяване на дисбалансите, продължителен период на силна инфлация или нестабилност във валутния курс, която да забави евентуалното присъединяване към еврозоната, кредитният рейтинг на страната може да бъде понижен, предупреждават още от S&P.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още