IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колчев: Наесен ще имаме ръст на пазара*

Смята се, че корекцията на борсата от октовмри насам е нормална, като в последния месец потенциалът за спад като че ли е изчерпан

15:02 | 05.06.08 г.
Колчев: Наесен ще имаме ръст на пазара*

„В последния месец потенциалът за спад на БФБ-София като че ли се изчерпва и цените се движат в рейндж. Институционалните инвеститори като че ли са готови отново да се върнат на борсата. Може би през лятото не, но наесен ще имаме ръст на пазара“. Това каза Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана, по време на семинар, посветен на капиталовия пазар.
Българските пенсионни фондове не са спирали да купуват и именно те обират на дъната на тръбата в която се движат цените в последния месец, уточни Колчев, като каза че само пенсионните фондове на Алианц бяха излязли от пазара но впоследствие се върнаха.

Събитието бе организирано от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и осъществено с медийното партньорство на Investor.bg.

„Не мога да прогнозирам в какъв процент ще е ръстът наесен, но очаквам годината да заършим около нулата“, каза Колчев.

Според него предстои да видим още сериозни ефекти в САЩ от ипотечната криза, която вече се пренася и в Европа.

На въпрос защо пазарът е паднал с 40% от октомври миналата година, Колчев отговори така: „Корекцията е по-голяма, отколкото се очакваше, защото ръстът преди корекцията беше по-голям, отколкото се очакваше. От друга страна, може би влязоха пари от залязващата вълна на недвижимите имоти, като инвеститорите в недвижими имоти мислеха, че ще намерят нова ниша и това ще е борсата“.

Според Колчев много чуждестранни инвеститори пък са излезли от нашия пазар вследствие на щатската ипотечна криза.

„Нормално е да има корекция, след като пет години пазарът растеше с около 40% на година“, допълни той.

Техническия анализ е неприложим на БФБ-София защото пазарът е неликвиден и единични сделки местят индексът, смята Колчев. Според Цветослав Цачев, анализатор в ИП Елана Трейдинг техническия анализ е неприложим поради слабата и непостоянна ликвидност (след ден с оборот 100 000 акции, следват дни с по 600 акции) и поради честата промяна на базата на  SOFIX, като част от дружествата които са го съставяли вече не са публични.

Според Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД и вицепрезидент на Германо-Българската индустриално-търговска камара, който също взе участие на семинара, АДСИЦ-овете, които инвестират в морски и зимни курорти, в момента се намират в етап на криза на доверието. „Предстои да видим как ще излязат от тази ситуация предвид отлива на британски купувачи и насищането на строителни обекти по курортите“.

Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

*Материалът е актуализиран с мненията за приложимостта на техническия анализ на БФБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още