IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ремонтират 180 км общински пътища с европейски средства

Общият размер на финансовите средства по мярката е над 125 млн. лв., като близо 106,5 млн. лв. са от европейските фондове

11:32 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ремонтират 180 км общински пътища с европейски средства

Около 180 км общински пътища ще бъдат ремонтирани с европейски средства, след като днес бяха сключени първите 14 договора между Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и съответните общини по ОП „Регионално развитие“ по мярката „Подкрепа за устойчиво и интегрирано местно развитие чрез рехабилитация и реконструкция на общинска пътна мрежа“.

Общо подадените проекти по тази мярка от средата на ноември досега са 39 и предстои разглеждането и на останалите.

Общият размер на финансовите средства по мярката е над 125 млн. лв., като близо 106,5 млн. лв. са от Европейския фонд за реконструкция и развитие, а останалите са от национално съфинансиране.

Сключените днес договори са на обща стойност близо 65 млн. лв. По думите на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов повечето от общините са получили максималния размер средства, който се дава по тази мярка, т.е. по около 5 млн. лв.

Проектите на общините за ремонта на пътищата са с максимален срок за изпълнение до две години, обаче резултати ще има още в края на тази година, заяви Гагаузов.

Между одобрените общини са Попово, която първа е подала документи не само по тази мярка, но и относно цялата програма „Регионално развитие“, Благоевград, Търговище, Кърджали, Ловеч, Созопол, Варна, Аксаково, Мездра и др.

Тази година МРРБ ще иска от държавния резерв около 200 млн. лв. за строителството на магистрали, вкл. на магистрала Тракия, подчерта Гагаузов. Относно строителството на Тракия той поясни, че вече са отчуждени всички имоти, които се намират по маршрута на магистралата, като собствениците вече са получили обезщетение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още