IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консолидираните продажби на Захарни заводи с ръст от 54,7%

09:52 | 04.06.08 г.
Консолидираните продажби на Захарни заводи с ръст от 54,7%

Консолидираните продажби на Захарни заводи АД за първото тримесечие на 2008 г. са 20,04 млн. лв., което е с 54,7% повече спрямо съпоставимия период на 2007 г. Данните са от отчета на дружеството, публикуван в Бюлетин Investor.bg.

Консолидираната нетна печалба се увеличава до 806 хил. лв. за първото тримесечие на 2008 г. спрямо 12 хил. лв. за първото тримесечие на миналата година.

Поради цялостна реконструкция и модернизация на съществуващите имоти, машини, съоръжения и оборудване през последните години и въвеждане на нови технологии на производство през първото тримесечие на 2008 г. са влезли в експлоатация нетекущи активи – ДМА за 79 хил. лв. - и са направени разходи за придобиване в размер на 2,6 млн. лв. – основно машини, съоръжения и оборудване. Начислените амортизации на ДМА за отчетния период са 891 хил. лв., се казва в обяснителните документи към отчета.

Съветът на директорите на Захар ЕАД - дъщерно дружество на „Захарни заводи”АД е взел решение за закриване производството на захар от захарно цвекло. Подадено е заявление за преструктуриране на Завода за захар в сферата на производство на захар от цвекло. „Срещу нашето задължение за спиране на производството по силата на Регламент 320/2006 г. Европейската комисия поема ангажимент за предоставяне на субсидия в размер, който ще бъде определен след проверка“, казват от дружеството.

Захар ЕАД е подписало договор за дистрибуция с Аграна България АД гр. София, чийто предмет на дейност е разфасоването и пакетирането на бяла захар и изключителната и дистрибуция от Аграна България АД.

Управителният съвет на Захарни заводи АД на свое заседание от 25.02.2008 г. е взел Решение за учредяване заедно с Бултехинсервиз ООД, гр. София на дружество с ограничена отговорност с наименование Етанол Био ООД. Предметът на дейност на новообразуваното дружество ще бъде производство и търговия на етанол, биоетанол и биогорива. Капиталът на дружеството ще бъде 5 хил. лева, разделени в 500 дяла, всеки от тях с номинал 10 лева и дял от 51% за Захарни заводи АД – 51%.

За последните 12 месеца акциите на дружеството са поскъпнали с 32,28% до 10,64 лв. средна цена на акция във вчерашната търговска сесия на БФБ-София.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още