IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 юни

08:00 | 04.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 юни

БСП ще бори инфлацията с доходи и социални програми

в. Дневник

БСП се нагърби да анализира инфлацията. Изпълнителното бюро на партията ще проучи защо поскъпват храните, горивата, токът и парното. Вероятно на партийното ръководство ще му се наложи да направи анализ и на участието си във вече взети решения като изпреварващото повишение на акцизите на горивата, както и на непосредствено и предстоящи за тока, парното и водата. В същото време секретарят на ИБ Антон Кутев обяви бодрия и приятен за ухото план как левицата ще пребори инфлацията - ще се стреми да поддържа "изпреварващо нарастване на доходите спрямо нарастването на цените".

Проверяват телекомите заради сходните тарифи

в. Новинар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) проверява мобилните оператори у нас дали не са направили тайна договорка помежду си за цените. Това съобщи вчера шефът на комисията Петко Николов. По думите му нямало как да не се забележи, че тарифите на "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател" са почти сходни. В момента антимонополният орган събира информация за това дали телекомите са се договаряли на какви цени да предлагат мобилните услуги. Освен мобилните оператори у нас за картелно споразумение ще бъде проверявана Асоциацията на петролните и газовите компании, в която членуват 10 фирми.

Железниците привличат кадри с нови жилища

в. Новинар

Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) ще привлича нови кадри като им предлага жилища, които планира да построи скоро. Това стана ясно вчера по време на обиколка на жп гарата в Благоевград, на която присъства министърът на транспорта Петър Мутафчиев и представители на БДЖ. В момента средната работна заплата в компанията е около 500 лв. и има огромен недостиг на персонал. Затова от БДЖ са решили да наемат служители като им предлагат апартаменти с много ниски наеми. Местата, където ще се строят жилищата на БДЖ-ейците са в София, Пловдив, Благоевград и Асеновград.

Заместват субсидиите от ЕС с пари от бюджета

в. Новинар

Ако Брюксел замрази средствата, предназначени за подпомагане на земеделските производители, България ще им изплати субсидиите от държавния бюджет. Това заяви земеделският министър Валери Цветанов пред БНР. Стопаните през тази година трябва да получат по 22 лв. на декар за обработка на нивите си. Досега заявления за подпомагане са подали над 80 000 фермери. Очаква се до 9 юни, когато изтича срокът за регистрация, броят им да се увеличи. 

Пътен шеф уволнен, защото открил дефектни ремонти

в. Сега

Директорът на областното пътно управление в Шумен Димитър Ковачев е уволнен дисциплинарно онзи ден и мястото му вече е заето от бившия зам. областен управител Николай Николов. Вчера Ковачев обясни, че оставката му е поискана от и.д. шефа на пътния фонд Милош Поцков, който му дал две възможности - да си тръгне доброволно или да бъде уволнен дисциплинарно. Ексшефът разказа още, че преди няколко месеца е предприел проверка на пътищата в областта. Служителите му открили доста дефекти и той наредил да се отстранят. Засегнатите фирми са местната "Пътища" АД, "Пътни строежи-Велико Търново" и "Автомагистрали Черно море".

Гръцката "Сиденор" може да вложи 400 млн. евро в "Стомана индъстри"

в. Дневник

Гръцкият холдинг "Сиденор", специализиран в черната металургия, може да вложи 400 млн. евро през следващите пет години в българското си предприятие "Стомана индъстри". Това съобщи Сарадос Милиос, главен изпълнителен директор на групата, при откриване на новия цех за прокатно производство в пернишкия завод. Условие за бъдещата инвестиция е получаването на допълнителни газови емисии по "Протокола от Киото". 

 Ровят за незаконни строежи в Благоевград

в. Стандарт

Специална комисия от община Благоевград проверява законността на строежите. Задачата на експертите е да инспектират вдигнати ли са неправомерно жилищни и други сгради.

В местностите "Бодрост" и "Септемврийче", където вили имат стотици благоевградчани, вече са открити 4 незаконни обекта. Постройките са построени без каквито и да е строителни книжа и документи. Нарушителите ще трябва да се простят с вдигнатите неправомерно сгради. Съгласно новия закон няма процедура по узаконяване на тези обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още