IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бяла очаква повече датчани, Балчик – скандинавци

Над 1 000 легла ще предложи община Шабла през този туристически сезон. Повечето от тях – в бивши летни бази, възстановени в последните години

10:43 | 03.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бяла очаква повече датчани, Балчик – скандинавци

Близо 6 хил. туристи от Дания се очаква да пристигнат това лято в Бяла. Крайморският южен град ще посрещне туристите с нови 4 хиляди легла. С толкова е увеличена базата, по думите на кмета на общината Атанас Трендафилов, а началото на активния туристически сезон в Бяла ще бъде даден в средата на месеца.

По думите на кмета в Бяла няма нови атракции, но както и досега градът ще заложи на спокойствието, което предлага на летовниците. Курортът, който по правило привлича гости предимно от София и от Северна България винаги е бил ценен повече от семейните почиващи. По думи на Трендафилов, хотелиерите в Бяла очакват повече чуждестранни туристи това лято, но дали ще е така ще стане ясно в края на сезона, тъй като българските туристи са непредсказуеми и обикновено не правят предварителни заявки, каза още кметът.

Също на 15 юни ще бъде официално открит летния сезон в Балчик. Кметът Николай Ангелов обаче не мисли, че градът е само лятна дестинация за отдих на туристите. В последните една-две години Балчик вече е целогодишно посещаван за типичния уикенд-туризъм. Тук гостите са не само от различни български градове, но и от северната ни съседка.

Ангелов съобщи, че мястото е предпочитано изключително от румънски туристи, които идват тук в края на всяка седмица, за да видят бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария - "Тихото гнездо", Дворецът е възстановен, а към него е изградено и лятно кино.

Кметът на Балчик каза още, че в момента в града има скандинавски туристи, които предпочитат десетдневните почивки. Общината разполага с леглова база от 50 хиляди места, а курорта "Албена" - 16 хиляди. Почиващите в него задължително се отбиват на екскурзия и в Балчик.

Над 1 000 легла ще предложи община Шабла през този туристически сезон. Повечето от тях – в бивши летни бази, възстановени в последните години. По думите на Мария Атанасова, главен експерт по икономическото развитие към общината вече има и нови малки семейни хотели и туристически вили във и около брега на Шабла.

Миналата година северният град е отбелязал своеобразен рекорд по посещаемост в сравнение с последните пет години. 6 000 души, от които 1 160 чужденци са били на плаж в Шабла. За първи път е имало гости от Испания, Норвегия и Словения, но най-голям е бил броят на румънските летовници. От българските посетители повечето са столичани и варненци, предпочели спокойствието и естествената красота на шабленския бряг. Изграждане на атракциони и туристически информационен център са в плана за развитие на общината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още