IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Парното поскъпва с 14%, токът – с 18%

Предложените увеличения са средни за страната от 1 юли, възможно е преразглеждане в края на юни

12:39 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Парното поскъпва с 14%, токът – с 18%

Цената на парното отопление по всяка вероятност от 1 юли тази година ще се вдигне средно с 14% за страната, т.е. ще стане 69,6 лв. за мегаватчас. Това стана ясно по време на проведеното днес открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) относно промяната на цените на топлоенергията и електроенергията.

От ДКЕВР декларираха, че в окончателния вариант на цените на топлоенергията няма да има цена, по-висока от 75 лв. за мегаватчас, тъй като в противен случай цената на парното ще се доближи до тази на нощната електроенергия и хората ще започнат да се отопляват на ток.

Председателят на комисията Константин Шушулов поясни, че при изчисляването на цените на топлоенергиите за отделните топлофикации в страната се е имала предвид годишна инфлация за 2007 от 8,4%, цена на природния газ от 463,09 лв. на 1000 куб.м (средно за 2008 г.), подобрение на ефективността на работата на топлофикациите с 4,5%, т.е. с толкова на практика е намалено влиянието на процента на инфлацията.

Оказа се, че почти всички от присъстващите на заседанието представители на топлофикации в страната са доволни от цените на топлоенергията, определени им от ДКЕВР. За пореден път като основен проблем на топлофикациите бе посочена несъбираемостта на вземанията от абонатите. По изчисления на комисията средно около половината от абонатите не си плащат текущите задължения. По думите на Шушулов ако продължава тенденцията на неплащане на сметките, е възможно фалиране на някои топлофикации в страната, „а например ако софийската топлофикация прекрати дейност, електропреносната система ще се пренатовари и авариите ще зачестят“.

Средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители пък се предвижда да бъде 18%, но е възможно то да бъде намалено при вземане на окончателното решение от комисията за вдигане на цените на тока и парното, което ще стане в края на юни.

Ако се запази така предложеното увеличение, средната цена на потребителите на ЧЕЗ от 1 юли ще бъде 18,2 ст./киловатчас, на ЕВН – 18,4 ст., на ЕОН – 19,1 ст. 

Почти всички представители на ръководствата на големите производители на електроенергия, а също и на крайните снабдители, не бяха доволни от определеното им към момента повишение в цените от ДКЕВР, въпреки че то е най-голямото от няколко години насам. Според електроенерийните дружества комисията не е взела в пълна степен предвид голямото увеличение в цените на въглищата, което на годишна база е между 40 и 60%, а също така и необходимите разходи за инвестиции в електропреносната мрежа.

И поради тази причина електроразпределителните дружества, снабдяващи с ток битовите потребители няма да могат да подобряват качеството на електроснабдяването. В тази връзка Константин Шушулов напомни, че вече глобите за необосновано прекъсване на електроснабдяването са до 1 млн. лева. А освен това отчетите на трите дружества сочат, че те са приключили 2007 г. с печалби между 60 млн. лв. и 70 млн. лв. - когато пак се оплакваха от малкото вдигане на цените. В същото време някои подобни централи в чужбина работят с печалба, равняващи се само на няколко милиона лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още