IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лукойл сезира КЗК заради твърденията за картел при горивата

Според компанията цените на горивата не са свързани с пазарната политика на Лукойл България

09:54 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Лукойл сезира КЗК заради твърденията за картел при горивата

На 28 май от Лукойл България са изпратили официално писмо до председателя на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов с искане да бъде проведено разследване, което да установи липсата на нарушение на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от компанията.

„Във връзка с поредица публикации в медиите, изявления на браншови организации, изказвания на политици, а така също и при срещи, проведени в Министерствата на транспорта и финансите, се прокрадват неверни и фактологически необосновани твърдения и анализи за причините на това състояние на нивата на цените на течните горива въпреки социално отговорната ценова политика, провеждана от компаниите от групата Лукойл в България“, гласи точният текст на писмото.

„Ето защо и на основание чл. 36, ал. 1, т. 3, във връзка с чл. 48, ал. 1, предложение последно от ЗЗК, Ви моля да упражните правомощията си по закон и да проведете необходимото щателно и обективно разследване, като установите дали има нарушение на Закона за защита на конкуренцията, за да може да бъдат прекратени неоснователните твърдения, като постановите съответното решение по чл. 55, ал.1, т. 3 от ЗЗК“, се казва още в писмото, подписано от генералния директор на Лукойл Валентин Златев.

Припомняме, че на 29 май от КЗК заявиха, че събират доказателства във връзка със съмнения за картелни споразумения за цените на горивата, но все още не са се самосезирали и не са получили конкретно искане от някои от участниците на пазара за това да се разследват определени компании за картелно споразумение.

Тогава Петко Николов заяви, че събраните на този етап доказателства дават основание да се приеме, че е налице съмнение за картелно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още