IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преговаряме с Азербайджан за доставки на природен газ

При посещението в България на председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадов беше договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката

08:50 | 02.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преговаряме с Азербайджан за доставки на природен газ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заминава на посещение в Азербайджан за участие в 15-та юбилейна конференция и изложба "Каспийски нефт и газ" от 2 до 5 юни, съобщи пресцентърът на министерството. Същевременно с конференцията в Баку ще се проведе първо заседание на смесена работна група за сътрудничество в енергетиката.

Освен участието на министър Димитров в официалната президентска церемония при откриването на изложението и в конференцията, където ще представи изказване на тема "Енергийните потоци в Югоизточна Европа", в програмата му са предвидени срещи с министъра на промишлеността и енергетиката Натик Алиев и с министъра на икономическото развитие Гейдар Бабаев.

Основната цел на посещението е подписването на Протокол за намерения между МИЕ и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ, информира пресцентърът.

При посещението в България на председателя на парламента на Азербайджан Октай Асадов беше договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, провеждане на съвместен бизнес форум в България, а също и принципна договореност за доставка на природен газ в рамките на квотата на България за газопровода "Набуко".

По време на посещението на министър Димитров в Азербайджан ще се проведе заседание на съвместната работна група, на което ще се обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, в който като основна тема на сътрудничество е изведен секторът "природен газ" и доставката на 1 млрд.м3/год. газ за България и региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още