IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Няма сделки с горива на стоковата борса, търговците изчакват

В годишния оборот на стоковата борса най-голям дял във финансово изражение заемат горивата, рядко няма сделки с тях

17:53 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Няма сделки с горива на стоковата борса, търговците изчакват

През изминалата седмица на Софийската стокова борса (ССБ) не бяха сключени сделки с горива (бензин и дизел), което рядко се случва, съобщиха за Investor.bg от борсата. Като цяло в годишния оборот на стоковата борса най-голям дял във финансово изражение заемат горивата.

Причината може да се търси във високите цени на петрола на световните пазари и техните колебания напоследък, което кара част от търговците и у нас да изчакат (ако имат възможност) известно успокояване на пазара. 

Пшеницата и тази седмица продължи да поевтинява, като офертите купува само за седмица паднаха с 13% до 330 лв./т* (спад от 50 лв./т за седмица.

Царевицата пък се търси при цена от 380 лв./т (при 400 лв./т миналата седмица). Прави впечатление предлагането на голямо количество царевица – общо около 5300 т, като цените на отделните търговци, които са от различни краища на страната, варират от 370 лв./т до 490 лв./т. До сделки със зърно на борсата тези дни не се стигна. Продължава търсенето на слънчоглед на ССБ при цена около тази на европейските борси – 900 лв./т, но предлагане няма. 

Котировките на зърното на световните борси през седмицата бележат лек спад или запазват нивата си. На Чикагската борса към днешна дата цената на пшеницата е 273 долара/т, а на царевицата – 229 долара/т. На борсата в Будапеща актуалните цени (преизчислени в лева) на пшеницата и царевицата са съответно 344 лв./т и 361 лв./т. Цената на маслодайния слънчоглед обаче отново тръгна леко нагоре и сега е 892 лв./т (увеличение от 10 лв./т за седмица).

Рафинираното слънчогледово олио в Ротердам засега се стабилизира на високото ценово ниво от 1950 долара/т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още