IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Троен ръст на консолидираната печалба на Монбат

Общите продажби отчитат ръст от 90% на годишна база до 51 млн. лв.

16:09 | 30.05.08 г.
Троен ръст на консолидираната печалба на Монбат

От началото на годината Монбат АД е реализирало консолидирана печалба на стойност 9,932 млн. лв., или три пъти повече на годишна база, показаха отчетите на компанията, предадени в „Бюлетин Investor.bg“.

Общите продажби отчитат ръст от 90% на годишна база до 51 млн. лв. Продажбите на външни пазари възлизат на 44,500 млн. лева, или 87% от общите приходи от продажби.

Основната дейност на Монбат АД е производство и търговия с акумулатори и оловно-кисели батерии – стартерни, станционарни и специални.

Главните суровини и материали в производствения процес на дружеството са олово (с чистота 99,99%), оловни сплави (с чистота 99,985%) – антимонови и калциеви, полипропилен марка 7523, полиетиленов сепаратор и сярна киселина.

Източник на олово и оловни сплави могат да бъдат както вътрешните пазари, така и външни такива, като в световен мащаб олово и негови производни се произвеждат и предлагат в изключително широки мащаби. Въпреки многобройните участници във веригата за производство и пласмент на олово и оловни сплави, в света има само няколко държави - главни източници за добив на олово – Китай, Австралия, САЩ, Перу, Канада, Мексико.

С оглед преодоляване на зависимостта на производството и дейността на Монбат АД от посочените по-горе фактори, дружеството изгражда два нови завода за рециклиране на олово – в Сърбия и Румъния, чиито пусков срок за Сърбия е юли 2008 г., а за Румъния – октомври 2008 г. Извършва се и модернизация на съществуващите рециклиращи мощности в Монтана.

Прогнозите на дружеството относно ресурсна обезпеченост с основната за производството суровина – олово и оловни сплави, са 38 000 т необходимо количество олово през 2008 г. и 53 000 т през 2009 г. Заложеното за изпълнение с инвестиционната програма на дружеството, количество олово и сплави от собствено производство, включително от двата нови завода за рециклиране, е до 60 % през 2008г и 75 % през 2009г. След пускането в експлоатация на заводите в Сърбия и Румъния се очаква Монбат АД да постигне почти изцяло самоосигуряване на производството със суровини собствено производство при понижаване на себестойността на произведената продукция, а оттам и формиране на по-конкурентна крайна цена.

По време на последната среща на „Клуб Investor.bg“, изпълнителният директор и председател на УС на Монбат Атанас Бобоков заяви, че в момента Монбат работи по въпроса за нови придобивания като изказа предположения, че през следващите година-две ще има резултати в тази насока.

Днес книжата на Монбат нараснаха с 1,18% до 13,77 лева при обем от 31 340 прехвърлени лота.

 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още