IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Администрациите работят извънредно, изостават с проекти за милиони евро

Сред рисковите проекти са строителството на екарисаж в София и на пречиствателна станция в Пазарджик

15:21 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Администрациите работят извънредно, изостават с проекти за милиони евро

Изостава проектът за строителство на софийския екарисаж, чието финансиране в размер на близо 20 млн. евро е по програма ФАР. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева на пресконференция за резултатите от възложените от нея проверки по усвояване на средствата от еврофондовете.

Плугчиева поясни, че проектът, за който са отговорни Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите, би трябвало да е готов до август и затова съответните администрации ще работят извънредно, за да не се загубят средствата по проекта.

Съществено изоставане има и при строителството на пречиствателната станция на Пазарджик, която също се финансира от предприсъединителните програми с близо 11 млн. евро. Вина за забавянето носи испанско-българският консорциум Инфилко-Строителен Холдинг България.

В областта на околната среда и водите като изоставащи Плугчиева посочи проектите за строителство на сероочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на Марица Изток 2, а също и проекти в областта на водоснабдяването във Варна, Шумен, Сливен, Смолян, Кюстендил.

По думите на Плугчиева с особено внимание трябва да се наблюдават следните обекти в областта на транспорта: реконструкцията на жп линията Пловдив - Свиленград, строителството на магистрала Люлин, на софийския околовръстен път, а също и на Дунав мост 2.

Относно работата на Министерство на финансите Плугчиева препоръчва да започне реално да действа фонд ФЛАГ в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие за подпомагане на общините. Освен това министерството трябва да следи за недопускане на двойно финансиране на едни и същи проекти със средства от ЕС, например по линия на две министерства.

Зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски обобщи резултатите досега от работата на двете работни групи, създадени по нареждане на Меглена Плугчиева.

Едната група е стигнала до заключение, че трябва да има отделна глава в Наказателния кодекс, която да определя наказанията за нарушения и злоупотреби при използване на средствата от ЕС, а също така да се увеличат наказанията при финансови злоупотреби със средства от държавния бюджет. Препоръчва се също така да се оптимизира принудителното събиране на вземанията, за което пък ще трябва да бъдат направени промени в няколко закона.

Другата работна група е стигнала до извода, че освен публичния черен списък на фирми, за които е доказано, че са злоупотребили със средства от ЕС, трябва да има и още един списък на фирми, за които има само съмнения за злоупотреби. Той обаче няма да е публичен, а ще се ползва само от администрацията, занимаваща се със средствата от еврофондовете, включително и на ниво ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още