IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чакъров: До края на септември ще приключим с комплексните разрешителни

Екипът на МОСВ работи по издаването на комплексни разрешителни и няма да допусне на страната ни да се налагат санкции

13:36 | 30.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чакъров: До края на септември ще приключим с комплексните разрешителни

Процесът по издаване на оставащите комплексни разрешителни на действащите инсталации ще приключи до 30 септември тази година, каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно политиката на министерството спрямо изискванията на ЕК, съобщи БТА.

Министърът посочи, че е приет стриктен ускорен график за разглеждане на подадените заявления. Той отбеляза, че са предприети мерки за преодоляване на закъснението далеч преди страната ни да получи предупреждение от ЕК. Чакъров увери, че екипът на МОСВ работи по издаването на комплексни разрешителни и няма да допусне на страната ни да се налагат санкции.

Към момента предстои да подпиша 34 проекта на решения за издаване или неиздаване на комплексни разрешителни за действащи инсталации, допълни министърът. Оставащите за издаване комплексни разрешителни са в два сектора на промишлени дейности - инсталации за отглеждане на птици или свине и депа, приемащи над 10 тона отпадъци на денонощие, каза той.

Министърът обясни забавянето със закъснението при подаването на заявления от страна на операторите и на тежката и трудоемка процедура, която основно се извършва от Изпълнителната агенция по околна среда.

По думите му основният проблем остава комбинатът Кремиковци, при който е налице сериозно закъснение за привеждане в съответствие с екологичните норми. Надяваме се по-скоро да има субект, който да поеме такъв ангажимент, допълни Джевдет Чакъров.

В началото на май бе съобщено, че Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни, като санкцията засяга различни индустриални инсталации и най-вероятно сред тях е и Кремиковци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още