IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Захарта на световните борси поевтинява, у нас – не

У нас едва ли ще има намаление на цената на захарта

17:36 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Захарта на световните борси поевтинява, у нас – не

Поевтиняването на захарта на световните борси през последните два месеца не се е отразило у нас – както в цените на едро, така и на дребно, казаха за Investor.bg от Софийската стокова борса (ССБ).

След пика си през март цената на захарта на световните борси сега е около стойностите си от началото на годината. Към края на май суровата захар на борсата в Ню Йорк е с цена от 220 долара/т, а рафинираната захар в Лондон е с цена от 325 долара/т. Тенденцията според данните към момента е цената й да се стабилизира около тези стойностти.

У нас обаче едва ли ще има намаление на цената на захарта. Сред причините за това е, от една страна, повишението на цените на горивата, като се има предвид, че у нас почти не се произвежда захар от родна суровина (захарно цвекло). От друга страна, по традиция у нас в края на лятото нараства търсенето на захар, изполвана при направата на консерви.

Очаква се в световен мащаб добра реколта от пшеница, като добивът според прогнозите ще бъде 656 млн. т, т.е. с 50 млн. т повече от миналата година, съобщиха още от ССБ. По-високи от миналогодищните ще бъдат и добивите в ЕС и България, което вече се отразява в посока намаление на цените на пшеница у нас и в Европа.

При реализиране на добрите прогнози експортният потенциал на ЕС от тазгодишната реколта от пшеница ще бъде 15 млн. т (при 9 млн. т от предходната реколта), а преходният остатък (запасите) от хлебно зърно ще достигне 124 млн. т.

Реколтата от царевица обаче в световен мащаб се прогнозира да е 777 млн. т, т.е. малко по-ниска от миналогодишната. Затова и предвижданията са, че като цяло цената й до нова реколта няма да пада, за разлика от тази на пшеницата. Спадът се дължи на намалените площи за царевица за фураж в САЩ, където се предвижда да расте производството на етанол. Реколтата от царевица в рамките на ЕС според прогнозите обаче ще е малко по-голяма от миналогодишната – 57,6 млн. т, главно заради по-високите добиви в Румъния и Унгария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още