IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е ясно дали САЩ ще ни дадат безплатно изтребители F-16

Заради евтиния в момента долар и ниските експлоатационни разходи на самолета, сега за България е най-изгодно да закупи изтребителя

17:18 | 29.05.08 г.
Не е ясно дали САЩ ще ни дадат безплатно изтребители F-16

Няма още яснота по въпроса дали САЩ ще предоставят на България безплатно 16 изтребители от модела F-16, заяви днес в Пловдив Уилям Пъркинс, вицепрезидент „Пазарно развитие“ за Европа и Израел на компанията Lockheed Martin Aeronautics. Въпросът е поставен от българското Министерство на отбраната пред правителството на САЩ.

Заради евтиния в момента долар и ниските експлоатационни разходи на самолета, сега за България е най-изгодно да закупи за военновъздушните си сили изтребителя, заяви Пъркинс.

Американската самолетостроителна компания представя качествата и възможностите на тези изтребители на международната изложба на отбранителната индустрия в Пловдивския панаир.

Сключени договори за доставка на изтребители F-16 има с Турция и Мароко, съобщи Пъркинс. Той не отрече, че производството на изтребителя, който е на въоръжение в много армии вече десетилетия наред, може да бъде спряно окончателно през 2013 г., ако няма продажби.

Цените на изтребителите не бяха оповестени. Стана ясно обаче, че заедно със самолетите клиентите трябва да закупят и система за тяхната наземна поддръжка, което ще оскъпи цената на доставката с 20-25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още