IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мутафчиев: Пътният фонд вероятно ще стане агенция към Министерски съвет

Предвижданията са до седмица-две да бъде взето решение по въпроса, допълни транспортният министър

15:36 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мутафчиев: Пътният фонд вероятно ще стане агенция към Министерски съвет

Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ вероятно ще бъде преобразуван в държавна агенция на подчинение на Министерски съвет. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев след заседанието на правителството.

Днес министрите не са взели решение за преобразуването, а само за създаването на работна група, която да обсъди въпроса със станалия скандален пътен фонд.

Експертите в работната група са предложени от тримата министри, към които фондът все още е на подчинение - на транспорта, финансите и регионалното развитие и благоустройството.

Предвижданията са до седмица-две да бъде взето решение по въпроса, допълни Мутафчиев.

Предложението за създаването на работната група е на вицепремиера Меглена Плугчиева, която е представила и доклад за предприемане на спешни структурни и управленски мерки за преобразуване на фонда в специална административна структура към Министерски съвет.

Според анализа на Плугчиева ръководителят на новата структура трябва да бъде подпомаган от чуждестранен съветник, който да съдейства за укрепване на административния капацитет на ведомството и за по-голяма прозрачност в управлението.

Предвижда се новата структура да има, освен управителен, и надзорен съвет, в който да влиза представител и на неправителствения сектор.

Целта на тези мерки, според документа, е да се подпомогне също така отблокирането на спрените средства по проекти по програма ИСПА, на които възложител е фондът, както и сключването на договори по ОП „Транспорт“ и „Регионално развитие“ с бенефициент също фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още