IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от малките фирми без проекти за повишаване на конкурентността

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма „Конкурентоспособност”

14:47 | 29.05.08 г.
Две трети от малките фирми без проекти за повишаване на конкурентността

73,4% от собствениците на малки фирми нямат намерение за кандидатстват по оперативната програма за повишаване на конкурентоспособността на българския бизнес. Това сочат обобщените данни от национално проучване за готовността на малките и дребните предприятия да усвояват отпуснатите средства от Европейския съюз. Резултатите от него бяха представени на кръгла маса с преподаватели, студенти и бизнесмени в Пловдив, организирана от Европейския колеж по икономика и управление и Икономическия институт на БАН.

Данните за нагласите на българските предприемачи бяха оповестени днес от доц. Георги Мишев, преподавател по статистика в Европейския колеж. Според него, една от основните причини за нежеланието на малкия бизнес да кандидатства с европейски проекти е ниската им информираност за различните фондове и програми.

Една трета, или 32,7 на сто от всички 600 анкетирани фирми заявяват, че изобщо не са запознати с възможностите, които им предлага програма „Конкурентоспособност”. „В голяма степен” условията за кандидатстване по нея се познават едва от 13,3% от запитаните предприемачи.

Наличието на монополи и нелоялната конкуренция са другите причини, които собствениците на малките предприятия посочват като пречка за повишаване на тяхната конкурентоспособност, обясни Мишев. Въпреки това българският бизнес е настроен оптимистично и вярва, че до 10 години страната ни ще достигне средното европейско ниво на развитие, добави той.

Експресно телефонно проучване сред 100 фирми от Пловдив и региона пък показа, че корупцията пречи на всеки втори предприемач да усвоява средства от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още