IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК: Имаме съмнения за евентуален картел при горивата*

Няма конкретно искане от някои от участниците на този пазар за това да се разследват определени компании за картелно споразумение

11:28 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК: Имаме съмнения за евентуален картел при горивата*

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) събира доказателства във връзка със съмнения за картелни споразумения за цените на горивата.

„Засега събираме доказателства в тази насока, все още нямаме самосезиране“, каза председателят на комисията Петко Николов, цитиран от БТА.

При разследването ще се използва специализираната лаборатория на комисията. Тя беше полезна при проучването за картелно споразумение в областта на производство на олио, млечни продукти, таксиметрови услуги, птиче месо и яйца, припомни Николов. По думите му на този етап събраните доказателства в лабораторията дават основание да се приеме, че е налице съмнение за картелно споразумение.

Той посочи, че няма и конкретно искане от някои от участниците на този пазар за това да се разследват определени компании за картелно споразумение. Комисията ще направи необходимото, за да събере всички релевантни доказателства по този въпрос и тогава ще се самосезира.

По-рано през седмицата комисията поиска до Българската стопанска камара съдействие за доказване на евентуални забранени споразумения между дистрибутори на горива след изразени предположения, че високите цени на дизеловото гориво може да се дължат на картелно споразумение в бранша.

Комисията ще проучва възможността за наличие на картелно споразумение на всички възможни пазари на петролни продукти.

Председателят на комисията съобщи, че са изпратени писма до всички организации, които са анонсирали пред медиите съмненията си за наличие на картелни споразумения, и е поискано от тях да представят на комисията данни за основанията за тези съмнения. На този етап все още няма отговори, уточни Петко Николов.

Той припомни, че разследването на картелни споразумения отнема доста време, например в ЕК проучването на подобни казуси трае обикновено три до четири години.

Комисията ще положи усилия да бъдат съкратени тези срокове на разследване. Прецизността обаче налага да се проучат всички доказателства, евентуално да се допусне искане до съда за претърсване на помещения на определени компании, посочи председателят на комисията.

Във връзка с монопола на Лукойл председателят на комисията припомни, че по закон това не е забранено. Не са позволени само злоупотребите на предприятия с господстващо положение на пазара, допълни той. В контекста на това, че компанията има такъв статут на пазара, комисията би могла евентуално да проверява това как те формират цената си и дали има злоупотреба.

Николов обаче посочи, че всичко, което компанията прави в тази област, е достатъчно прозрачно. Същевременно обаче, по думите му, това не значи, че няма да се прави проверка, ако има някаква промяна след проучването на компанията през 2004 г., когато комисията е преценила, че няма злоупотреба в начина на формиране на цените на Лукойл.

*Информацията е допълнена към 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още