IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Корупцията пречи на всеки втори предприемач да усвоява средства от ЕС

Общо 56% от анкетираните изобщо не са реализирали проекти заради ниската информираност

10:34 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Корупцията пречи на всеки втори предприемач да усвоява средства от ЕС

Корупцията, липсата на подготвени специалисти и ниската компетентност на държавната администрация са основните причини за слабото усвояване на средствата от европейските фондове и програми от малките фирми, сочи проучване за нагласите на предприемачите в Пловдив и региона, проведено от Европейския колеж по икономика и управление.

Изследването проверява не само причините за ниската степен на усвояване на европейските фондове и програми в Район „Южен Централен”, но и отношението на фирмите към предприетите мерки от правителството за подобряване управлението на отпуснатите средства, обясни Желка Генова, преподавател по организационно поведение и социология в колежa.

Според нея едва 8% от анкетираните мениджъри са убедени, че промените ще се отразят положително на техния бизнес. Останалите не вярват, че с последните мерки ще се повиши конкурентоспособността им.

За 54% от дребния бизнес в региона корупционният натиск е основен проблем за слабото усвояване на европейските средства. Тревожната констатация не се основава само на слухове, защото така смятат и мениджърите на всяка трета фирма, която вече е реализирала проект по европейска програма. Заради това 55% от тях не виждат особена полза за бизнеса си и след усвояването на финансовата помощ.

Общо 56% от анкетираните пък изобщо не са реализирали проекти заради ниската информираност за оперативните програми на Европейския съюз, недоверието в предприетите правителствени мерки и липсата на подготвени специалисти.

Ниската компетентност на държавната администрация е посочена от 25% от местните фирми. Едновременно с това 64% от запитаните предприемачи отговарят, че не разполагат със собствени специалисти за разработване на проекти и използват външни експерти. Съчетано с липсата на собствени средства и корупционния натиск, който се оказва върху малкия бизнес, изследването показва и защо над половината от местните предприемачи не кандидатстват с проекти по европейските фондове и програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още