IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 май

07:16 | 29.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 май

Депутати предлагат ДДС да падне до 16% на две стъпки
в. Сега

Трима депутати от опозицията вече направиха законодателен ход срещу ценовия шок. ДДС да падне от 20 на 18% от 1 юли, а от 1 януари догодина ставката да слезе на 16%, предлагат Мария Капон, Антонела Понева и Нено Димов. България трябва да вземе мерки срещу безпрецедентното поскъпване на горивата и на всички други стоки и услуги и тъй като не може да сваля акцизи, логично е да намали бремето на ДДС, са мотивите на вносителите. Те доказват с числа, че свалянето на данъка няма да разклати бюджетния план. Намаление на ставката с 2 пункта от средата на годината означава в най-лошия случай загуба на 810 млн. лева приходи. В същото време обаче постъпленията от ДДС за 2008 г. ще са много повече от планираните, тъй като сметките са правени за 68 долара цена на нефта, а барелът вече е двойно по-скъп.

Александър Томов беше разпитван близо 2 часа
в. Дневник

Близо два часа Александър Томов дава показания в сградата на Националното следствие по делото, което прокуратурата образува за невъзстановените въглища от държавния резерв, съхранявани в дружеството "Кремиковци" на стойност 5 милиона лева. На излизане Томов, който е член на управителния съвет на дружеството, коментира, че е останал удовлетворен от това, че в "Кремиковци" нямало кражби и "хората не са крали". Има забавяне във възстановяването на материалите, каза Томов. Според него трябва да се направят съществени промени в управлението на резерва. Не намирам за нормално военновременни запаси на държавния резерв да се съхраняват или охраняват в частна фирма, заяви той.

Целият държавен резерв, съхраняван в "Кремиковци", трябва да се изнесе от там, да се охранява от полицията, за да не възникват недоразумения в бъдеще, заяви Томов. По неговите думи е установено, че дружеството е използвало от съхраняваните въглища поради лошо снабдяване и липсата на вагони през зимата на 2006-2007 година. Тогава е било взето решение как да бъде компенсирана държавата, допълни той. Според прокуратурата, липсите още не са възстановени, а събраните материали по случая са в 8 папки, изготвени за близо 2 месеца.

Край на многовластието в пътния фонд
в. Новинар

Вариантите за бъдещето на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” са два – създаване на държавна агенция “Пътища” към Министерския съвет и на изпълнителна агенция към транспортното министерство. Това заяви вчера вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. По думите й окончателно са отпаднали вариантите фондът да остане със сегашното си статукво – подчинен на финансовото, строителното и транспортното ведомство, както и да бъде преструктуриран като агенция към министерството на строителния министър Асен Гагаузов. Тя добави, че окончателното решение ще се вземе от правителството и премиера, като управлението трябва да е в ръцете на независим мениджър и добър професионалист. Плугчиева е предложила консултанти от чужбина да помагат за управлението на фонда поне за срок от една година.

Европа си иска от Перник близо 80 000 евро
в. Стандарт

Община Перник е в “черния” списък на европейските фондове заради неизпълнен проект от предишната кметска управа. Това съобщи зам.-кметът Боян Боянов на пресконференция. За да изчисти имиджа си, градът трябва да върне отпуснатите близо 80 000 евро. Ако парите не бъдат възстановени, всички проекти на общината ще бъдат замразени, каза Боянов. Крайният срок за възстановяване на средствата е 31 май.

Злополучният проект е по линия на ФАР и е за изграждането на Свободна икономическа зона. Той е трябвало да бъде реализиран в партньорство със сръбската община Пирот. Община Перник е била водещата организация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още