IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетният излишък към края на април е 2,7 млрд. лв.

Натрупаният до момента резерв се дължи по-скоро на изоставане в разходите, отколкото на "гигантско" преизпълнение на приходите

17:54 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бюджетният излишък към края на април е 2,7 млрд. лв.

През първите четири месеца на 2008 г. е натрупан бюджетен излишък от 2,7 млрд. лв., съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Той представи пред подкомисията по отчетност на публичния сектор към комисията по бюджет и финанси изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП) към 30 април 2008 г.

Изпълнението на приходите върви сравнително добре, малко над плана, каза Орешарски. Той посочи, че приходната част на държавния бюджет по план превишава миналогодишната с рекордните 26 на сто и че натрупаният до момента резерв се дължи по-скоро на изоставане в разходите, отколкото на "гигантско"
преизпълнение на приходите.

Орешарски добави, че от натрупания излишък 602,3 млн. лв. са авансови средства по оперативните програми на ЕС, които до края на годината ще бъдат изразходвани.

Като положителен ефект от фискалната политика върху икономиката министърът посочи намаляването на
данъчноосигурителната тежест с 3 на сто. Мярката ни да намаляваме на малки стъпки осигурителните вноски показа, че не води до намаляване на приходите в бюджета, а в същото време влияе благоприятно върху бизнеса и инвестиционния климат в страната, каза той.

Общо приходите по КФП към 30 април 2008 г. са 9,616 млрд. лв., каза Орешарски. Планът за приходи от корпоративни данъци е наполовина изпълнен, отчитат от МФ. Намаляването на ставката на корпоративния данък до 10 на сто, нарастването на печалбата на фирмите и разширяването на данъчната база обуславят тенденцията от последните години на увеличение на постъпленията от корпоративни данъци, смятат експертите на МФ. 

Около една трета е събрана към 30 април от данъка върху доходите на физическите лица и от социални и здравноосигурителни вноски.

Косвените данъци представляват около 50 на сто от данъчните приходи вследствие на тенденцията за изместване на данъчната тежест от преките към косвените данъци. Постъпленията за първото четиримесечие са 30,6 на сто от годишния разчет. Орешарски посочи, че се надява на изпълнение на плана до края на годината.

По повод оставката на ръководството на Агенция "Митници" Пламен Орешарски информира народните представители, че мотивите за това са изцяло лични - натрупана умора и напрежение, и че той много цени и уважава работата на агенцията и на нейния настоящ шеф Асен Асенов.

Предстои съгласуване с премиера Сергей Станишев и евентуално назначаване на нов директор на Агенция "Митници", обяви финансовият министър.

В отговор на журналистически въпрос Орешарски посочи, че фискалните мерки за справяне с инфлацията в страната са залагането на превишение на приходите над разходите, както и мерки за рационализиране бюджетните сектори като редукция на персонала с 12 на сто. Финансовият министър посочи, че политика
за ограничаване на инфлацията води и централната банка, като увеличава задължителните минимални резерви на търговските банки от 8 на 12 на сто. Орешарски добави, че други извънредни мерки за справяне с инфлацията не се предвиждат.

Пламен Орешарски каза още, че се надява ръстът на инфлацията да се забави през летните месеци, стига да няма непредвидени външни шокове. Цената на петрола обезпокоително расте и това е нещо, върху което никой не може да повлияе, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още