IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България си връща пазарите на отбранителна техника

Към днешна дата има издадени разрешителни за износ за 120 млн. евро

17:00 | 28.05.08 г.
България си връща пазарите на отбранителна техника

Разрешителни за износ на българска специална продукция за 120 млн. евро са издадени към днешна дата, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев преди откриването на международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ в панаирното градче в Пловдив.

За цялата изминалата година експортът на отбранителната индустрия на страната е бил 180 млн. евро.

По оценка на експертите България е възвърнала позициите си на своите традиционни пазари за специална продукция в страните от Северна Африка. Част от експорта се осъществява чрез американски фирми. Нараства и износът за САЩ. За да илюстрира излизането от колапса на този сектор на икономиката, зам.-министър Куюмджиев припомни, че в годините, когато не е имало големи военни конфликти, България е изнасяла за чужбина годишно отбранителна техника за 200-300 млн. долара. По негова преценка приватизираните вече фирми от бранша работят много добре. Появили са се и много нови малки предприятия, които също работят за отбранителната индустрия.

Този успех е постигнат на фона на общото свиване на пазара на отбранителна техника в света. Една от причините за това специалистите свързват с факта, че България и сега може да предложи на света добри стрелкови оръжия, а също и изделия, които нямат аналог в света. Например умните мини, както и легендарният смутител на комуникационните връзки „Стършел“.

Междувременно стана ясно, че напредва процедурата по раздържавяването на предприятията под шапката на военоремонтния холдинг „Терем“. До 6 юни се очаква да бъде заявен писмен интерес от страна на кандидат-купувачи. Според заместник-министъра на отбраната Спас Панчев интерес към военноремонтните предприятие не липсва. За по-малките от тях в условията за приватизация е посочено изискване за запазване предмета на дейност и числения състав не по-малко от 3 години, а за по-големите, сред които са авиоремонтният „Георги Бенковски“ в Пловдив, Кораборемонтният завод във Варна и др., условията са същите, но за срок от 5 години.

В тазгодишната изложба „Хемус“, която се провежда веднъж на две години, се включиха 103 фирми. От тях 55 са българските, а 48 – чуждестранните. До 31 май, докогато е отворено изложението, се очакват 27 официални делегации. Първата от тях пристигна от Ирак още днес с цел сключване на договор за доставка, съобщиха от панаирната администрация.

За откриването на „Хемус“ в Пловдив дойдоха президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Цонев, както и много висши военни и дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още