IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БДЖ вдига цените на билетите

Финансовото положение на железниците ще се влоши след поскъпването на тока

11:55 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
БДЖ вдига цените на билетите

БДЖ ще вдигне цените на билетите за пътническите превози, както и таксите за товарните превози, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. По думите му днес този въпрос се обсъжда от Съвета на директорите на БДЖ ЕАД.

Мутафчиев не посочи с колко ще бъдат вдигнати билетите и таксите, тъй като БДЖ е самостоятелно дружество и само трябва да реши този въпрос. Министърът допълни, че в сравнение с твърденията на автомобилните превозвачи финансовото положение на БДЖ е по-тежко от тяхното и допълнително ще се влоши след няколко месеца, когато ще бъдат вдигнати цените на електроенергията.

Относно исканията на автомобилните превозвачи за намаляване на акциза върху горивата или приспадането му, Мутафчиев коментира, че намаляване на акциза би могло да има само ако размерът му е над средния за ЕС, а България дори не е постигнала минималните ставки.

Връщане на акциз на превозвачите няма в практиката на ЕС, но страните могат да намаляват по свое усмотрение държавни екотакси, включени в цената на горивата, само ако те са допълнителни извън регламентираните от ЕС, посочи Мутафчиев. У нас обаче такива допълнителни такси няма.

Относно предложението на автобусните фирми държавата да регламентира извършването на някои междуградски превози на по-дълъг срок, например не на половин час, а на един час, транспортният министър заяви, че пряката намеса на пазара не влиза в задълженията на министерството. Схемите за движение на автобусите се изготвят от общините и областите, а министерството само ги одобрява, стига да е спазена съответната процедура.

Мутафчиев допълни, че ако държавата извърши посочените ограничения, някои транспортни фирми ще бъдат в правото си да я съдят за нанесени щети на бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още