IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До септември отпада предпазната клауза за авиацията ни

Българските превозвачи са изпълнили всички изисквания, остава въпросът да се уреди процедурно

11:35 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
До септември отпада предпазната клауза за авиацията ни

Предпазната клауза за авиацията, според която българските самолети не могат да летят между вътрешни за ЕС летища, ще отпадне до септември. Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев в отговор на въпрос на Investor.bg.

Той обясни, че наскоро е получено писмо от ЕК, в което се посочва, че страната ни е изпълнила изискванията за отпадане на предпазната клауза, след което министерството веднага с писмо е поискало от комисията отпадането на клаузата. В момента еврокомисарят, отговарящ за транспорта, подготвя съответното предложение до ЕК.

По процедура отпадането на клаузата трябва да бъде одобрено и от Съвета на министрите на транспорта на ЕС. Заседание на съвета ще има на 13 юни, каза Мутафчиев, а дотогава чисто процедурно едва ли може въпросът да бъде разгледан и от ЕК. Затова по всяка вероятност отпадането на клаузата ще бъде одобрено на заседанието на съвета през септември и тогава реално ще отпаднат ограниченията за нашите авиокомпании.

Мутафчиев подчерта, че до този положителен резултат се е стигнало чрез съвместните усилия на държавата и авиокомпаниите. Нашите превозвачи, по думите му, вече са изпълнили всички изисквания на европейския авиационен пазар, включително и сформирането на допълнителни звена за безопасност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още