IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертите при Монбат ще бъдат отменени

09:54 | 28.05.08 г.
Офертите при Монбат ще бъдат отменени

Днес следобед всички оферти за акции на Монбат трябва да бъдат отменени, като от този следобед ще започне въвеждане на оферти в новите ценови ограничения, предопределени от дивидента в акции на Монбат.

Акционерите на Монбат гласуваха за разпределяне на безплатен дивидент в акции в размер на една акция за всяка стара на проведеното на 16 май Общо събрание. Днес е последният ден за търговия с акциите на Монбат, при която купувачите придобиват акции с право на дивидент в акции.

Според правилника на БФБ-София „След изчисляване на цената на отваряне за следващата търговска сесия борсовите посредници са длъжни незабавно да отменят своите поръчки с валидност до отмяна и с цени извън допустимите граници“, а именно + - 15% за Официален пазар, където се търгува Монбат.

Ако и днес средната цена с акции на Монбат е 26,16 лв. за акция, каквато беше вчера, за утре цената на отваряне ще бъде около 13 лв., което означава, че офертата продава с най-висока цена може да бъде поставена около 14,95 лв. за акция, а офертата купува с най-ниска цена може да бъде поставена на цена около 11,05 лв. Точните нива ще зависят от цената на затваряне днес.

Веднага след края на търговията цената на затварянето се преизчислява през дивидента в акции и в 14:01 ч. ще могат да се въвеждат оферти за утре в новите ценови ограничения.

Всичко това означава, че вероятно няма да има забравени оферти, които предвидливи продавачи, да използват за да продадат на атрактивни цени.

Новите акции на Монбат ще бъдат налични по сметките на инвеститорите след 1,5 до 3 месеца, каквито са нормалните срокове за регистрация на увеличение на капитала в Търговския регистър, Централен депозитар, Комисията за финансов надзор и БФБ-София.

В началото на май „щастливци“ продадоха акции на Медика 23 пъти по-скъпо от деня преди изтичане на правото за покупка с дивидент в акции, след като офертите на купувачите не бяха отменени. Общия оборот обаче беше незначителен - около 6 хил. лв.

Днес ще има Лекция на председателя на управителния съвет на Монбат г-н Атанас Бобоков, който ще бъде гост на Клуб Investor.bg. Заявяването на желание за участие става от този адрес.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още