IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Морето край Варна ще си остане замърсено и това лято

Строителството на помпена станция за южния варненски плаж чака разрешение от държавата, която е собственик на терена за бъдещото съоръжение

08:50 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Морето край Варна ще си остане замърсено и това лято

Помпена станция, която да реши проблема със замърсяването на морето с отпадни води в района около южния варненски плаж, няма да бъде изградена и тази година. Въпреки че проблемите със замърсяванията на градския плаж са налице вече от десетилетие, това лято едва ли ще бъде с решен проблем с чистотата на морските води. Община Варна има готов проект за изграждане на помпена станция, но от години чака разрешение за строеж от правителството, тъй като теренът за станцията е държавна собственост.

Заради голямото строителството, проблемът с изтичането на градската канализация в морето се задълбочи в последните 5-6 години. Най-замърсен е южният плаж. За да преодолее този проблем, община Варна има отдавна изработен проект за изграждане на помпена станция в двора на Военноморското училище. Строителството й обаче все още чака разрешение от правителството.

До миналото лято на плажа липсваха и табели, че водата е замърсена и крие опасност от инфекции, каквито данни непрекъснато изнасяха специалистите от Басейнова дирекция. „Успокоителният” анализ от тяхна страна посочи, че най-податливи на негативни реакции на организма са чужденците, докато българите имали имунитет срещу замърсените води и не било опасно за здравето им да се къпят в такива води.

Макар че Басейнова дирекция отговаря за морето, а за плажовете се грижат концесионерите, недоволни туристи упрекват общината за състоянието на крайморския бряг.

Сега държавата обмисля да предостави на общинската администрация стопанисването на 12 плажа във Варна, които никой не иска да наеме. Според кмета на Варна Кирил Йорданов „не е редно държавата да се сеща за моретата и плажовете и да ги прехвърля на общините, само тогава когато не може да изтръгне икономически интерес от тях.”

По думите му това чакане за разрешение с години влияе негативно и върху имиджа на предлагания туризъм във Варна. Дори прехвърлянето на ангажимента за това кой да слага предупредителните табели за състоянието на морските води според Йорданов е прехвърляне на отговорност.

От министерството на регионалното развитие съобщиха, че е готово предложението за учредяване право на строеж на помпена станция в морското училище, което ще бъде внесено до 10 дни в Министерски съвет. След одобрение може да започне изграждане на съоръжението. Според специалисти то ще бъде готово до два месеца. Дали това ще се случи в срок е друг въпрос, но едва ли някой от запознатите с размера на проблема очаква той да бъде разрешен още в този летен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още