IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 май

07:19 | 28.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 май

Фич: България е пред инфлационен шок
в. Дневник

България е на четвърто място сред нововъзникващите пазари, чиито икономики са заплашени от сериозни неблагоприятни последствия от високата инфлация. Данните на рейтинговата агенция "Фич" поставят пред страната само Ямайка, Украйна и Казахстан. Зад България остават дори балтийските републики, които от дълго време поддържат висок темп на нарастване на цените.

Това е поредното предупреждение на международни институции за потенциални проблеми, свързани с инфлацията. Български политици и анализатори обаче твърдят, че повод за притеснение все още няма. Наскоро министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви страховете от поскъпването на храните за преувеличени с мотива, че има "устойчива тенденция" към понижаване на цените на продуктите. Прогнозата му дойде ден след като националната статистика обяви рекордна инфлация в страната от 14.6% в края на април спрямо същия месец на миналата година. Именно ръстът на цените в Украйна, Шри Ланка, Гана и Казахстан е една от причините "Фич" да намали рейтингите на тези страни, припомнят авторите на доклада. Според тях притесненията заради инфлацията ще останат основният елемент зад рейтинговите им решения до края на 2008 г. България има рейтинг BBB при агенцията с негативна прогноза за развитие.

Станишев повишава пътния фонд в държавна агенция
в. Сега

Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" ще бъде закрит и на негово място ще заработи агенция от най-висок ранг - пряко подчинена на Министерския съвет. Това е политическото решение на премиера Станишев, съгласувано с партньорите от коалицията, съобщиха пред "Сега" депутати. Официално новината трябва да бъде обявена в четвъртък след заседанието на МС. В момента фондът формално е под шапката на финансовото министерство.

Това ще е поредна мутация на пътното ведомство, което първо бе главно управление в строителното министерство, после стана изпълнителна агенция към него, а след това се превърна във фонд, командван от трима министри. В петчленния му управителен съвет влизат Пламен Орешарски (който е и председател), Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, зам.-министърът на транспорта Весела Господинова и изпълнителният директор на фонда Милош Поцков.

Туроператорите: Авиопазарът в България не е готов за електронните билети
в. Дневник

Продажбата на самолетни билети към някои от извъневропейските дестинации след 1 юни ще се затрудни и оскъпи заради това, че не всички авиокомпании имат система за електронни билети. За този проблем сигнализира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), която е член на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции, Ирина Найденова на среща на организацията. Причината е, че от началото на следващия месец туроператорите и агенциите в ЕС нямат вече право да издават хартиени билети и така авиокомпаниите, които нямат електронна система, ще трябва сами да си ги продават.

По информация на Найденова около 15 на сто от издаваните в момента билети в България няма да може да се продават от агенциите и туроператорите. В парично изражение това е около 15 млн. евро от целия пазар, който се изчислява на 95-100 млн. евро, каза Владимир Панталеев от "България ВИП травел", който е член на АБТТА. Най-затруднени ще бъдат пътниците, които летят с националните превозвачи на Русия и бившите съветски републики, някои от азиатските страни и тези от Латинска Америка. Авиокомпаниите запазват правото да издават сами хартиени билети, но това не се отнася за агенциите и туроператорите.

4% от заетите работят над 60 часа седмично
в. Сега

4% от работниците у нас - предимно с основно образование, се трудят над 60 часа седмично, показва изследване на Главната инспекция по труда. Официално работната седмица у нас е 40 часа. Между 40 и 44 часа на седмица работят 53% от заетите хора, като най-много от тях са жени. От 45 до 60 часа на седмица пък се трудят 27% от работниците, сред които преобладават мъжете. До 20 часа седмично работа си позволява само 2.7% от работната сила. 16.8% полагат нощен труд, в неделя основно работят младите мъже, а на смени - 25% от работещите. Средната възраст на заетите у нас е 42 г.

Смъкват наполовина акциза на малките пивоварни
в. Стандарт

До две седмици народните представители ще гласуват закон за малките пивоварни, с който акцизът им ще намалее наполовина, съобщи днес в Монтана депутатката от НДСВ Маргарита Кънева, която е един от неговите вносители. Другият е избраникът на “Коалиция за България” от Лом Жори Алексиев.

Проектът за намаления акциз вече е получил одобрението на членовете на Комисиите по бюджет и финанси и по европейските въпроси. С него акцизът от 1,50 лв. за хектолитър става 0,75 лв. Намалението се отнася за пивоварни до 200 000 хектолитра годишно производство, каквито у нас има 7-8 на брой. Между тях е и “Ломско пиво”.

Пускат ферибота Никопол-Турну Мъгуреле
в. Стандарт

В средата на юли ще бъде пуснат фериботът между Никопол и Турну Мъгуреле. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, който инспектира обекта. Плавателните съдове ще пресичат реката само за 8 минути. Българският ферибот може да натовари 12 ТИР-а, румънският – 6. Недостатъкът на нашата платформа е, че камионите се качват на заден ход, докато при комшиите минават директно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още