IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решено: Заплатите в частния сектор ще растат диференцирано

При предлаганите повишения формираният среден ръст е 12,7% спрямо исканите първоначално 17,6%

16:29 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Решено: Заплатите в частния сектор ще растат диференцирано

Синдикатите приеха предложението на работодателите за диференциран индекс на увеличение на заплатите в частния сектор, отчитащ влиянието на плоския данък върху доходите, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК) след днешния кръг на започналите преди седмица преговори между синдикати и работодателки организации.

Тогава изходната позиция на синдикатите беше, че всички заплати е препоръчително да се увеличат средно със 17,6%.

Към момента се дискутират следните цифри, които все още не са окончателни: за доходите между 220 и 300 лв. - 16,6% увеличение; за доходите от 301 до 490 лв. - 12,2% увеличение; за доходите над 490 лв. - 9,2% увеличение. Така препоръчителното средно увеличение на база на неокончателните цифри е 12,7%.

От своя страна, работодателите са приели желанието на синдикатите при изчислението на препоръчителния индекс да се вземат 75% (а не 50%) от ръста на производителността.

При следващия кръг преговори между работодатели и синдикати ще трябва да се обсъди въпросът за размера на средното увеличение на заплатите над 490 лв., тъй като синдикатите настояват то да е двуцифрено число, а работодателите – едноцифрено. Предстои да се уточняват и останалите посочени цифри за ръста на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още