IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: По-ниските данъци намалиха сивата икономика

Според министъра на финансите има напредък в борбата със сивата икономика, след като събраните от НАП и митниците данъци нарастват с по-бързи темпове от икономиката като цяло

12:00 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: По-ниските данъци намалиха сивата икономика

Най-пряк ефект върху намаляването на сивата икономика у нас има провежданата напоследък данъчна реформа и особено намаляването на данъците за бизнеса, каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на проведената днес кръгла маса по въпросите на сивата икономика с участието на министри, депутати и представители на бизнеса.

По думите на Орешарски сивата икономика е най-разпространена в производствения сектор. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията, представено днес, най-голям е делът на сивата икономика в секторите строителство и недвижими имоти.

По данни на Министерството на финансите има съществени подобрения в работата на НАП и митниците. Според Орешарски има напредък в борбата със сивата икономика, след като събраните от НАП и митниците данъци нарастват с по-бързи темпове отколкото ръста на икономиката ни като цяло.

Председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров пък изказа становище, че Законът за държавната собственост и Законът за общинската собственост дават голяма власт на съответните органи, което е предпоставка за големите нарушения при т. нар. заменки на имоти.

В тази връзка кметът на София Бойко Борисов каза, че по схемата за заменките определени фирми и хора получават от държавата или общините имоти, които след няколко месеца или година препродават на цени в пъти по-големи от първоначалните. Борисов нарече безмитните магазини и бензиностанции "генератор на корупция".

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков обърна внимание в изказването си, че вече има „преплитане на бялата, на сивата и на черната (престъпна) икономика“, което изисква международно сътрудничество в борбата срещу тях. По думите му в момента различните институции си прехвърлят топката в борбата със сивата икономика, а би трябвало да си сътрудничат и взаимно да се контролират.

Представител на чуждестранния бизнес у нас пък се оплака, че в много иначе легални фирми работниците и служителите се осигуряват върху минималния осигурителен праг, като е всеизвестно, че почти няма толкова ниски заплати. Така по негови изчисления такива фирми си спестяват 20-30% от разходите за работна сила, с което упражняват нелоялна конкуренция спрямо лоялните фирми. В тази връзка той предложи минималният осигурителен праг да се увеличи драстично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още