IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 май

07:58 | 27.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 май

Облигационери: Близо сме до споразумение с "Арселор Митал" за "Кремиковци"

в. Дневник

Комитетът на облигационерите, които притежават 50% от дълговите книжа, гарантирани от "Кремиковци", е близо до подписване на споразумение с "Арселор Митал". Това съобщи източник на "Дневник", представляващ една от финансовите институции, членуващи в комитета. Според него офертата на световния лидер в стоманопроизводството е най-добрата получена до момента и сега всичко е предмет на уточняване между адвокатите на заинтересуваните страни. "Константин Жеваго иска завода, без да плаща пари за него. Сигурни сме, че знае как да печели от него, но преди това трябва да поеме неговите задължения", обясни източникът. Той допълни, че през април украинският милиардер е предложил 25 млн. евро за плащане по облигационната емисия с номинал 325 млн. евро, а за останалата част от главницата е поискал преструктуриране, което е било отхвърлено.

"Софийски имоти" се подготвя за нова продажба на парче

в. Дневник

Приватизацията на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" може да се отложи във времето, а схемата да се промени с изваждането и самостоятелната продажба на най-апетитните терени в актива на компанията. Това е част от предложенията на временната комисия, създадена за съдбата на дружеството, която ще се обсъжда в Столичния общински съвет. Зам.-кметът по финансите на София Минко Герджиков съобщи вчера пред "Дневник", че продажбата на компанията трябва да се отложи заради високата инфлация, която ще "изяде" част от парите. Ако продадем "Софийски имоти" за 100 млн. лв. например, ще загубим около 10 млн. само от инфлацията, пресметна Герджиков.

Преговорите за заплати помръднаха от мъртвата точка

в. Дневник

Работодателските организации и синдикатите направиха взаимни компромиси в продължаващите вече повече от месец преговори за препоръчителен индекс за увеличаване на заплатите в частния сектор през тази година. Въпреки сближаването на позициите обаче съгласие и вчера не беше постигнато. Синдикатите приеха нарастването на доходите да бъде различно за ниските и високите доходи, както предлага бизнесът, заради по-благоприятното отражение на плоския данък върху по-големите суми. От своя страна работодателите се съгласиха със синдикалната идея всички заплати да се увеличат с еднаква сума плюс еднакъв процент.

ЕС ще ни отпусне за туризма само 315 млн. евро

в. Сега

Само 315 млн. евро ще бъдат отпуснати за родния туризъм по две оперативни програми, стана ясно вчера на организираната от Държавната агенция по туризъм (ДАТ) конференция. По "Регионално развитие" се отпускат 218 млн. евро. Те са по една от приоритетните оси, посветени на устойчивото развитие на туризма. По Програмата за развитие на селските райони, която до 2013 г. е с общ бюджет 3.2 млрд. евро, се заделят 31% за развитие на алтернативни дейности извън аграрния сектор. Така за селски туризъм ще могат да се ползват максимум 97 млн. евро.

И таксиметровите шофьори излизат на протест

в. Новинар

Шофьори на таксита, автобуси и тирове излизат на масов протест днес, съобщи Антон Костадинов, член на Инициативния комитет на протестиращите. Водачи на тирове от Бургас, Русе, Плевен, Варна, Велико Търново, Пловдив и други градове ще спрат работа за целия ден. Костадинов уточни, че протестът на автобусните фирми ще бъде само със залепени по стъклата на рейсовете плакати. Превозвачите протестират срещу високите цени на дизела, които преди дни вече достигнаха до 2,57 лв. за литър.

Разпродават за 28 000 евро апартаменти до морето
 

в. Стандарт

Само срещу 28 000 евро румънец се е сдобил с гарсониера на 100 метра от пясъчната ивица в Слънчев бряг. Това е станало по време на четиридневното търговско изложение Real Bucharest, съобщи представителят на фирма Property Invest за Румъния Андрей Мурешан. Северните ни съседи и обслужващият персонал по морето са последната бяла лястовица на имотния пазар. Заради масовото презастрояване на летните ни курорти цените на имотите в тях паднаха в пъти. Гарсониера в Съни бийч преди 2 години се продаваше за 60 000 - 70 000 евро. Брокерите вече признаха, че този сегмент от имотния пазар е пред срив заради световната ипотечна криза и свръхпредлагането.

Мрамор и Иваняне са новите Драгалевци и Бояна

в. Новинар

По-заможните софиянци отдавна са се ориентирали да живеят извън шумотевицата и мръсотията на големия град. Заради пренаселването на най-предпочитаните в близкото минало квартали като Бояна, Драгалевци и Симеоново. В последно време тази тенденция се разрасна и покупката на селска къща взе да се превръща в своеобразна мода. Старите обитатели на софийските села пък свикнаха до техните скромни къщурки да се издигат огромни сгради, нерядко с размерите на прогимназии. Брокери разказват, че все повече бизнесмени ги търсят с желанието да инвестират в земи и имоти в села като Мрамор, Герман, Иваняне, Железница, Кривина, Равно поле, Яна, Горна Малина и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още