IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франко Фратини: Брюксел няма да накаже България с предпазна клауза

На Брюксел му липсват политически аргументи за налагането на подобно наказание срещу София

16:02 | 26.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Франко Фратини: Брюксел няма да накаже България с предпазна клауза

Европейската комисия (ЕК) няма да накаже България с предпазна клауза, смята новият министър на външните работи на Италия Франко Фратини, който е бивш зам.-председател на комисията и бивш комисар по правосъдието, съобщи Dnes.bg.

На Брюксел му липсват политически аргументи за налагането на подобно наказание срещу София.

"Едно нещо са експертните мнения и оценки, друго е политическото решение. Наказанията се решават на политическо ниво и не вярвам, че решението за България ще бъде наказателно. Политически е малко вероятно да се предприеме такава стъпка", каза в интервю за Дойче веле Франко Фратини.

Ако бъде задействан член 7 от Договора от Ница, България ще загуби правото си на глас в Европейския съвет, ще бъде изолирана от общите церемониални снимки, както и от правата си на член.

Oт тази сутрин 8 експерти на Брюксел проверяват работата на предприсъединителната програма САПАРД заради сигнали за нарушения при усвояването на средствата по програмата.

49 са одобрените проекти, които все още не са получили пари от програмата като резултат от съмненията за нарушения. Исканията за плащания по тези проекти се удовлетворяват от изпълнителното звено на САПАРД в България.

Проверката на одиторите трябва да приключи в петък, 30 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още