IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 май

09:30 | 24.05.08 г.
Преглед на печата за 24 май

Жеваго ще намали посредниците за "Кремиковци"
в. Сега

Офертата на Константин Жеваго за "Кремиковци" предвижда намаляване на броя на фирмите посредници по продажбата на продукцията. Това съобщи вчера представителят на украинския милиардер Виктор Деманюк, представяйки основни параметри от офертата. Жеваго планирал да инвестира $700 млн. в производството и други $120 млн. за екология. И двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, са за офертата на Жеваго.

Фирми се отказват от пари по ФАР
в. Сега

Малки и средни фирми, които имат одобрени проекти по схемата "Конкурентоспособност" на ФАР, се отказват от парите заради мудната администрация в министерството на икономиката. Това заяви вчера Жечко Димитров от Българската стопанска камара.
Почти за всяка дейност от реализацията на проекта се изисква одобрение от МИЕ, а то не може да обработи документацията навреме. Затова хората се отказват от парите, теглят кредит и сами си купуват машините, каза Димитров. Към 17 април тази година само 1 от 190 одобрени проекта е бил приключил напълно, а крайният срок за реализация на повечето е 31 август 2008 г.

Автобусните билети вече поскъпнаха
в. Новинар

С около три лева се повишават цените на билетите за междуселищни превози заради високите цени на горивата. Билетът от София до Варна ще струва 29 лв. вместо досегашните 27 лв. Фирми, които не са вдигнали цените, ще го направят в понеделник, смятат превозвачи. Дестинациите поскъпват средно с 10-15 процента.
Вчера превозвачите в Пловдив протестираха символично срещу високите цени на горивата, но заплашиха, че следващия петък може и да спрат работа. Основните искания на бранша към правителството са да им бъде възстановен акциза върху горивата. Високите цени на горивата и кризата в бранша ще доведе до масови фалити, предупреждават превозвачите.

ЕК удря превозвачите с нови изисквания
в. Сега

Докато родните превозвачи чакат Брюксел да разреши ограничаване на транспортния пазар в България, за да не фалират, Европейската комисия реши да ги натовари с нови изисквания. До 2013 г. всички тежки камиони трябва да имат задължително усилвател на спирачната система за аварийни случаи (AEBS), гуми с по-ниско съпротивление и система за ранно предупреждение при потегляне (LDW). Всички коли в ЕС пък от 2012 г. трябва да имат електронни системи за контрол над стабилността (ESC), като до 2014 г. трябва да се въведат напълно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още