IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК: Засега няма сигнали за картелно споразумение на пазара на дизел

Картелните споразумения най-често са неформални, в устна форма без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване

16:23 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК: Засега няма сигнали за картелно споразумение на пазара на дизел

Към момента в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няма постъпили сигнали и доказателства за действително наличие на картелно споразумение между участници на пазара на производството и търговия с дизелово гориво, съобщиха от КЗК във връзка с коментари, в които като възможна причина за повишението на цените на дизела в България се посочва наличието на картелно споразумение между дистрибуторите на горива.

Картелните споразумения между конкурентите най-често са неформални, в устна форма без писмени доказателства, което изключително затруднява тяхното разкриване, поясняват от комисията. За да образува производство и евентуално да използва правомощията си по чл. 41а от ЗЗК, КЗК следва да разполага с надеждна първоначална информация, съдържаща данни за конкретните участници в забраненото споразумение, техните адреси и месторазположение на офисите, в които биха могли да се открият доказателства за наличие на картел на пазара.

Също така е необходимо да се уточни и какъв е видът на предполагаемия картел, как е организиран, какви са целите му и как се контролира изпълнението му, например пряко или косвено определяне на цени, квотно разпределение на пазара, географско разпределение на пазари, клиенти и др.

Всяко физическо или юридическо лице, което разполага с конкретни данни и доказателства за съществуването на евентуално забранено споразумение, е длъжно да съдейства на КЗК в работата й по разкриването и преустановяването му, като в най-кратък срок предостави на комисията конкретните данни и доказателства, с които разполага, подчертават от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още