IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсовата цена на пшеницата пада умерено

Офертите „купува” за пшеница от миналогодишна реколта паднаха до 380 лв./т* (при 400 лв./т през предходната седмица)

15:27 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовата цена на пшеницата пада умерено

Цената на пшеницата на Софийската стокова борса (ССБ) и на международните борси падна умерено тази седмица, съобщиха за Investor.bg от борсата. 

На ССБ офертите „купува” за пшеница от миналогодишна реколта паднаха до 380 лв./т* (при 400 лв./т през предходната седмица), като това е най-ниската цена от есента на миналата година. Същият търговец търси и пшеница от нова реколта с доставка през юли при цена от 300 лв./т, като се има предвид, че през април първите оферти за пшеница от нова реколта бяха „продава” при цена от 350 лв./т.

Общият обем на търсенето на пшеница на борсата в момента е около 800 т.

Лек спад бележи и борсовата цена „купува” на царевицата, която вече е 400 лв./т (при 410 лв./т преди седмица). Сделки за зърно през седмицата не са сключени.

Същевременно към момента цената на пшеницата на борсата в Чикаго е 274 долара/т (спад от 10 долара/т за седмица), а на царевицата – 234 долара/т. Котировките на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща (преизчислени в лева) са съответно 348 лв./т (спад от 12 лв./т за седмица) и 363 лв./т.

Търсенето на маслодаен слънчоглед на ССБ се запазва на високото ценово ниво от миналата седмица от 900 лв./т, но предлагане няма.

За разлика от положението у нас, на световните борси след значимите скокове нагоре напоследък, цените на маслодайния слънчоглед и на олиото тази седмица тръгнаха умерено надолу. Маслодайният слънчоглед на борсата в Будапеща към днешна дата струва 882 лв./т (спад от 19 лв./т за седмица), а нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам е с цена от 1950 долара/т (спад от 35 долара/т за седмица).

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още