IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Трябва ви строга фискална политика, за да се намали инфлацията

Такава фискална политика изисква да се спестява преизпълнението на приходите на бюджета, тъй като те са резултат на системно прогнозиране на по-ниски приходи

12:30 | 23.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ: Трябва ви строга фискална политика, за да се намали инфлацията

Достатъчно строга фискална политика за намаляване на инфлационния натиск и на макроикономическите диспропорции се изисква за създаването на среда, спомагаща за устойчиво сближаване на България с ЕС, се казва в Доклад за сближаване на Европейската централна банка.

Такава фискална политика изисква да се спестява преизпълнението на приходите на бюджета, тъй като те са резултат на системно прогнозиране на по-ниски приходи, както и да се въведе строг таван за разходите. Това би намалило риска от нарастване на дискреционните разходи, които могат допълнително да увеличат натиска от страна на търсенето.

Според ЕЦБ ограничаването на заплатите в публичния сектор е важно за постигане на умерена динамика на заплатите в икономиката като цяло. „Фискалната политика трябва да продължи да подкрепя създаването на нови работни места чрез корекции в данъчната и социалноосигурителната система, но тя трябва също така да гарантира, че намаляването на данъците ще бъде съпътствано от свиване на разходите, което може да бъде постигнато и чрез по-висока ефективност на публичните разходи“, се казва в доклада на финансовата институция.

Освен това динамиката на кредитния растеж, както и големият дефицит по текущата сметка и финансирането му трябва да бъдат внимателно наблюдавани, допълват от ЕЦБ.

Оттам подчертават още, че е важно да има напредък в структурните реформи. По-конкретно, необходимо е да се развие човешкият капитал, да се повиши гъвкавостта на пазара на труда, да се преодолеят отрасловите и квалификационните несъответствия на трудовия пазар и да се подобрят възможностите за работа на потенциално маргинализирани групи от населението.

Повишаването на заплатите пък следва да отразява растежа на производителността на труда, условията на трудовия пазар и развитието на държави, с които страната се конкурира на международните пазари.

За постигане устойчивост на икономическото развитие България ще трябва също да провежда силна национална политика за защита на конкуренцията на стоковите пазари, както и да продължи либерализацията на регулираните отрасли и подобряването на българската транспортна инфраструктура.

Напредъкът в тези области заедно с ориентирана към стабилност парична политика ще спомогнат за изграждане на среда, способстваща за устойчива ценова стабилност, и ще насърчат повишаването на конкурентоспособността и заетостта, се казва в доклада.

От ЕЦБ освен това припомнят, че българското законодателство все още не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка и за правна интеграция в Евросистемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още