IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата на финансовите пазари принуждава Хюндай Финанс да прекрати дейност

Като мотив за ликвидацията на Хюндай финанс се посочва промяната в конюнктурата на финансовите пазари

10:22 | 23.05.08 г.
Кризата на финансовите пазари принуждава Хюндай Финанс да прекрати дейност

Хюндай финанс АДСИЦ-София свиква ОСА на 9 юли, на което ще се гласува за прекратяване на дейността на дружеството и обявяването му в ликвидация в рамките на 6 месеца от датата на обявяване на поканата на ликвидатора до кредиторите, съобщи дружеството чрез „Бюлетин Investor.bg“.

Като мотив за ликвидацията на Хюндай финанс се посочва промяната в конюнктурата на финансовите пазари, свързана с оскъпяване на финансирането предвид на това, че основните лихвени проценти в еврозоната и в България отчитаха постоянни ръстове, а планираното финансиране на дейността на Хюндай финанс бе с облигационна емисия с фиксиран купон от 6,5%, което в условията на покачващи се лихви става невъзможно.

„Компромис по отношение на лихвения процент по заемното финансиране не можеше да бъде направен, тъй като активите за секюритизация са с фиксиран лихвен процент и всяка цена на ресурса над прогнозираната би свила лихвения марж, респективно печалбата на дружеството до равнища, при които функционирането му би загубило своя смисъл. В резултат, заемно финансиране не бе договорено, а алтернативата за набиране на ресурс на фондовата борса чрез увеличение на капитал изглежда понастоящем несигурна в условията на глобалната криза на световните и местните капиталови пазари“, се казва в отчетите на компанията.

Предметът на дейност на Хюндай Финанс е изкупуване на вземания като плановете на компанията бяха да закупува вземания по сключени лизингови договори за продажба на автомобили марка Hyundai от страна на Индустриал Комерс ЕООД и Хюндай Лизинг ЕАД.

При липса на кворум събранието ще се проведе на 23.07.2008 г., последната дата за сключване на сделки с акции на Хюндай Финанс, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 23 юни.
 

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още