IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Закон за конфликта на интереси ще държи изкъсо висшите държавни служители

Участието в ръководствата на частни търговски дружества на държавни служители е напълно забранено, според законопроекта

14:53 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Закон за конфликта на интереси ще държи изкъсо висшите държавни служители

Висшите държавни служители няма да получават никакви доходи при участието си в ръководствата на фирми с държавно или общинско участие. Това предвиждат някои от основните текстове в утвърдения днес от правителството законопроект за конфликт на интереси, съобщи министърът на правосъдието Меглена Тачева.

Участието в ръководствата на частни търговски дружества на държавни служители е напълно забранено.

С новия законопроект се разширява кръгът на лицата, които трябва да подават декларации за имуществото си, като в него се включват и общинските съветници.

Всеки, който има правен интерес, може да подаде сигнал за проверка на конфликт на интереси. Ако сигналът се потвърди, въпросното виновно длъжностно лице трябва да напусне работа.

Административните актове (договори), които са сключени в условията на конфликт на интереси, се обявяват за нищожни. Доходите или имуществото, с които се е облагодетелствало лицето, нарушавайки закона за конфликта на интереси, се присъжда в полза на държавата. При големите нарушения се търси и съдебна отговорност по линия на Наказателния кодекс.

Друг текст на новия законопроект предвижда лицата, заемали висши държавни постове (министри, зам.-министри), една година след напускане на държавната длъжност да не могат да участват в ръководствата на фирми, в които през последната година от мандата си на държавна длъжност са осъществявали ръководни или контролни функции или са сключвали договори с тях.

Конфликтът на интереси ще се разглежда при роднинска връзка до втори братовчеди. Предвижда се законът за конфликт за интереси, след приемането му от Народното събрание, да влезе в сила от началото на 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още