IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безмитни търговци заплашват държавата с искове за поне 480 млн. лв.

Собственици на безмитни магазини заявиха, че няма доказателства, че безмитната търговия нарушава законите и е фискален риск за страната

12:55 | 22.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Безмитни търговци заплашват държавата с искове за поне 480 млн. лв.

Ако бъдат затворени магазините за безмитна търговия, ще бъдат заведени искове срещу държавата за поне 480 млн. лв., каза председателят на безмитна и травъл ритейл търговия Атанас Генов, цитиран от БТА.

Според него решението за закриването на безмитните магазини, около което днес се обединиха управляващи и опозиция, е взето под икономически натиск, а мотивите са изготвени некомпетентно.

Генов посочи, че твърденията в междинния доклад на Европейската комисия, дискредитиращи българските безмитни търговци, са направени на базата на неверен доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Собственици на безмитни магазини заявиха, че няма доказателства, че безмитната търговия нарушава законите и е фискален риск за страната. Те посочиха, че са нарушени и интересите на чуждестранните им партньори и има риск те също да предявят иск срещу държавата заради загубите си от вече поръчани от българските търговци стоки.

Не е достатъчен и срокът за прекратяване на дейността на магазините, смятат още представителите от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още