IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обявените обществени поръчки за 2007 г. нарастват със 17% на годишна база

Водещ е броят на процедурите за доставки - 45 на сто от всички обявени процедури, следвани от тези за услуги и за строителство.

17:55 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Обявените обществени поръчки за 2007 г. нарастват със 17% на годишна база

Общият брой на обявените обществени поръчки през 2007 г. е 10 610 - със 17,4 на сто повече, отколкото през предходната година. Това сочи докладът за дейността на Агенцията по обществени поръчки, който ще бъде разгледан на заседанието на Министерски съвет утре.

С увеличаването на броя обявени процедури се отчита и завишение на броя и стойността на сключените договори. През 2006 г. те са били 12 132, а през 2007 г. - 15 124. За изпълнението на обществени поръчки през 2007 г. са предвидени общо над 5,141 млрд. лева, 221 млн. евро и 7,32 млн. долара.

Според експерти, оживлението на пазара на обществените поръчки е последица от динамичното развитие на икономиката, което води до повишаване на бюджетните приходи, а оттам и на обществените поръчки. Друга причина е началото на процеса, свързан с възлагане на обществени поръчки, които ще се финансират със средства от европейските фондове.

Както и в предишните години, водещ е броят на процедурите за доставки - 45 на сто от всички обявени процедури, следвани от тези за услуги и за строителство. По-малкият брой процедури за строителство се обяснява с факта, че този обект на обществени поръчки е обвързан с най-високия стойностен праг по закон, който е над 10 пъти по-голям от този за доставки и 20 пъти повече от този за услуги.

Показател, характеризиращ значението на обявените в страната обществени поръчки за общия европейски пазар, са т. нар. процедури над праговете, които предвид своята стойност се обявяват чрез Официален вестник на ЕС. През първата година от членството на страната ни българските възложители са обявили общо 873 такива процедури, по които са сключени 2064 договора на стойност над 1,45 млрд. лева, 126 млн. евро и 1,43 млн. долара.

Обявените в ЕС обществени поръчки са около 8 на сто от всички процедури, а за тяхното изпълнение се изразходват около 30 на сто от средствата, формиращи общата стойност на договорите. Поради важността на тези процедури за системата на обществените поръчки в страната, те са обект на специализиран предварителен контрол от страна на Агенцията по обществени поръчки чрез въведената функция на наблюдатели.

Последващият контрол е поверен на два независими органа - Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Преди седмица при отчитане на дейността си за 2007 г., от Агенцията за държавна финансова инспекция съобщиха, че за миналата година е имало над 1500 нарушения на процедурите при провеждане на обществени поръчки, като повечето са в дружества с държавно или общинско участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още